Българският енергиен холдинг сериозно обмисля да реши проблема с газовите

...
Българският енергиен холдинг сериозно обмисля да реши проблема с газовите
Коментари Харесай

БЕХ обмисля да иска дял от столичното парно срещу дълга му

" Българският енергиен холдинг " съществено обмисля да реши казуса с газовите задължения на столичното парно като придобие благосъстоятелност против отговорностите му. Това сподели изпълнителният шеф на държавната компания Валентин Николов пред Mediapool.

Изчаква се обаче отчетът, финансиран безплатно от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати, който би трябвало да предложи ограничения за оздравяването и модернизацията на " Топлофикация София ", уточни Николов. Според него влизането на страната с дял в топлоснабдителното сдружение е единственият метод за споразумяване на борчовете, а като акционер " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) може да предложи капиталова стратегия за развиването на сдружението.

Общинската топлофикация дължи на БЕХ 760 млн. лева по изкупени през годините задължения на парното за доставен газ от дъщерното на холдинга сдружение " Булгаргаз ", заяви при започване на юни служебният енергиен министър Андрей Живков. Отделно е насъбраният от края на предходната година нов дълг от близо 80 млн. лева към газовия доставчик, които още веднъж могат да станат обект на правосъдни искания от страна на " Булгаргаз ".

БЕХ обаче счита да търси други разновидности за решение на безконечната газова задлъжнялост и един от тях е влизане в капитала на топлофикацията на правилото " благосъстоятелност против дълг ". Какъв би могъл да е делът на държавния холдинг в сдружението освен това състояние не е ясно, още повече че до възможна такава оферта от страна на страната не е ясно на какъв брой ще възлизат задълженията на общинското сдружение. Освен това подобен ход би трябвало да бъде утвърден от Столичния общински съвет.

Ключови за решението на БЕХ по какъв начин да подходи към събирането на вземанията си от топлофикацията ще са резултатите от разбора на американската компания Black&Veatch Management Consulting, която за изследване положението на столичното парно и създаването на пътна карта за оздравяването и развиването му. При подписването на съглашението стана ясно, че в идващите месеци предстоят визити на висококвалифицирани американски специалисти в региона на инженеринга, финансите и правото. Кога обаче ще е подготвен анализът по този начин и не стана ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР