Българският алпинист Атанас Скатов стъпи на третия по височина връх

...
Българският алпинист Атанас Скатов стъпи на третия по височина връх
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи третия по височина връх - Канчендзьонга

Българският планинар Атанас Скатов стъпи на третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м). Той реализира задачата си след преход, траял 15 часа. Това е и един от най-трудните върхове от 14-те осемхилядници, а смъртността на алпинистите, пробвали се да го покорят надвишава 30 %. 
“На върха съм ”. Това известие е изпратил Скатов от СПОТ устройството си в 04.43 българско време тази заран.
Кангчендзьонга е заветен за жителите на Сиким и съществува импровизирано предписание изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Поради тази причина Скатов е стъпил няколко метра по-надолу, както преди време бе направил и Боян Петров. 
Скатов, който е веган, се разболя няколко пъти по време на изкачването, само че здравословните проблеми не го отхвърлиха да преследва до дъно задачата си.
Малко по-късно и от компанията уредник потвърдиха, че съгласно телефонно позвъняване от базов лагер, всички алпинисти в експедицията, общо 23-ма плюс шерпите, са достигнали върха.
Връх Канчендзьонга е 7-мият изкачен от Скатов връх по плана му за нанагорнище на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.
Първият връх, обуздан от него, е Еверест. Това се случи през 2014 година След това алпинистът добави в сбирката си върховете Манаслу (2015); Аннапурна, Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест (за повторно през 2017) и Чо Ойо ( 2018), който доближи без приложимост на О2 и шерп.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР