Българските птичи продукти могат да бъдат конкурентни и да намерят

...
Българските птичи продукти могат да бъдат конкурентни и да намерят
Коментари Харесай

Зам.-министър Неделков: Българските птичи продукти могат да бъдат конкурентни и да намерят трайно своя ниша на общия европейски пазар

Българските птичи артикули могат да бъдат конкурентни и да намерят трайно своя ниша на общия европейски пазар, гарантирайки качествена и безвредна продукция и по този начин да задоволят потребностите на взискателния европейски консуматор. Това съобщи заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков при откриването на 42-та интернационална конференция с комерсиално ревю „ Птицевъдство 2022 “, проведена от Съюза на птицевъдите в България. Той разяснява, че форумът дава опция да бъдат разисквани настоящи въпроси в бранша, вероятности за неговото бъдещо развиване, да бъдат показани новости в региона на ефикасната биосигурност, в генетиката, предварителна защита на болесттите на база насъбрания както български, по този начин и задграничен опит.

„ Животновъдството, като един от предпочитаните браншове се подкрепя чрез разнообразни финансови принадлежности със средства от европейския и националния бюджети, за опазване на жизнеспособността на стопанствата “, съобщи доцент Неделков. Според него по този метод се подсигурява дейно и стабилно произвеждане, повишение приходите на фермерите, обезпечаване на продоволствената сигурност в дълготраен проект.

Аграрният заместник-министър уточни, че позитивно въздействие за развиването на птицевъдството способства схемата на държавна помощ за осъществяване на непринудено поети задължения за хуманно отношение към, чието използване продължава и през 2022 година Подкрепата за птицевъдния бранш е стартирала през 2012 година в България, като за първия шестгодишен интервал са усвоени 142 122 828 лева и са подкрепени общо 84 273 386 птици. В интервала от 2018 до 30 септември 2022 година по схемата на държавна помощ е усвоен бюджет от 175 968 277 лева, като общият брой на подкрепените птици е 93 108 546.

„ След приключване на помощта в края на 2022 година, от началото на 2023 година държавите-членки ще имат опция да приготвят и нотифицират схеми на държавни помощи, съобразени с настоящото законодателство. И Министерството на земеделието предприе дейности за пренотификация на съществуващата скица до 31.12.2024 година по избрана от Европейска комисия опростена процедура “, заяви заместник-министърът. Той посочи още, че средствата по помощта за 2023 година ще надвишат нотифицирания за интервала 2018 - 2022 година бюджет от 172 764 450 лв.. В допълнение, поради рецесията вследствие на военните дейности в Украйна на бранша е предоставена и финансова помощ в размер на близо 25 млн. лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР