Българските производители и преработватели трябва да се кооперират, за да

...
Българските производители и преработватели трябва да се кооперират, за да
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Българските производители и преработватели трябва да се кооперират

Българските производители и преработватели би трябвало да се кооперират, с цел да станат по-ефективни. Това сподели в предаването „ 120 минути “ по bTV земеделският министър Кирил Вътев.

„ Много бих желал условията към производителите да са елементарни и ясно сложени. Когато имат да извършват някакви инструкции по дадена стратегия или скица за субсидиране, всичко да им е написано малко по малко. Трябва да понижим консултантите и да дадем път на тези, които създават действително продуктите “, изясни той.

Министърът на земеделието и храните изясни още, че желае благодарение на новия си екип да подреди всички сектори – веригата от полето до масата, а не да взема решение проблемите на един или различен бранш. „ Например, един производител ненавижда преработвателя, тъй като счита, че той го притиска “, посочи той.

Кирил Вътев не счита, че уеб сайтът за надзор на цените ще реализира мечтаната цел. „ Цените се дефинират от пазара, а не от някаква държавно ведомство или дадена частна компания. Те са въпрос на баланс сред предложение и търсене. Пример за това е случилото се със зърното от Украйна “, сподели още той.

Министърът посочи, че първоначално е имало дефицит, поради блокираните пристанища, а тази година предлагането е двойно по-голямо и българските производители би трябвало да продават по-евтино. Сега, съгласно него, се търсят интензивно нови пазари, както и механизми за обезщетения на зърнопроизводителите в резултат на загубите, които те търпят от украинския импорт.

„ Това, за което би трябвало да мислим обаче, е какво ще стане откакто Украйна стане пълновръстен член на Европейски Съюз. Това е житницата на Европа “, сподели още земеделският министър и обави, че Националният съвещателен съвет по зърното ще заседава на 22 юни.

Кирил Вътев разяснява и опцията за свалянето на цените в магазините. „ Нашите производители не са проведени като гръцките, румънските и турските – тези към нас. Да не приказваме за тези в Испания, Италия и Франция, които съумяват да спестят толкоз доста непотребни разноски, поради организацията им в кооперативи. Крайно време е производителите и преработвателите у нас да си дадат сметка, че би трябвало да се конкурират с извънредно мощни кооперативи “, разясни той.

Земеделският министър акцентира, че в случай че всеки работи самичък за себе си, до на никое място няма да стигне. Той разяснява ограниченията на Хърватска за ограничение на риска от повишаване при въвеждане на еврото като „ спешни “ и „ краткотрайни “. Според него обаче те не могат да бъдат дълготрайни.  

Кирил Вътев описа и за фамилния си бизнес и за всички компликации, през които е трябвало да премине. „ Първият по-сложен интервал беше обвързван с галопиращата инфлация и от там нататък става все по-сложно и по-сложно “, показа той. Допълни, че е имало моменти на рекет по отношение на него, само че той постоянно заплаща по банка и против фактура. Пряко не са му желали рушвет, само че когато се стигне до някакъв регистрационен режим са го размотавали дълго, тъй като не се „ сеща “ да им предложи пари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР