Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не

...
Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не
Коментари Харесай

Донка Михайлова: Общините почти не присъстват в актуализацията на бюджета

" Българските общини съвсем не участват в актуализацията на бюджета. Не виждаме предстоящи от нас цифри. " Това сподели в изявление за БНР Донка Михайлова, заместник-председател на УС на Националното съдружие на общините в България.

" Очаквахме да видим прословутия и дълго дискутиран фонд за вложения в общините, който да има финансово поръчителство в обновения бюджет, чакаме посредством бюджета да бъде решен сериозен проблем с възнагражденията на заетите в бранш опазване на здравето, чакахме да забележим законови мерки за компенсиране на растежа на цените на енергоносителите и строителните материали. Конкретни цифри не виждаме. "

Социалните институции ще изпитат съществени усложнения до края на годината, разясни Донка Михайлова и акцентира, че постъпленията в общините на този стадий са към плануваните в бюджетите, но разходите надвишават доста плануваните.

Наложи се негласната процедура плановете на общините да бъдат облагани с корекции от 10%, разяснява Донка Михайлова в предаването " Преди всички ". По думите ѝ казусът с европроектите не е обвързван единствено с финансовите корекции, само че и с растежа на строителните материали, защото сметките по тези планове са правени преди 1-2-3 години, а от началото на годината досега увеличението е малко под 50%.

" В сегашния миг доста реализатори, доста строители просто отхвърлят да извършват плановете. Чакаме бързо решение по тематиката. "

По тематиката с препоръчаното понижаване на броя на общините Михайлова разяснява, че една промяна би трябвало да докара до възстановяване на качеството и попита по какъв метод съкращаването на броя на общините и въвеждането на мандати за кметовете ще усъвършенства административното обслужване на жителите.

" Как жителите в дребните общини – отдалечени, транспортно мъчно налични, ще получат по-добра услуга с такива стъпки? Ние нямаме отговор на въпроса защо административната промяна ще бъде осъществена единствено на равнище локална власт – там, където българските жители дават най-високо доверие. Една такава промяна ще докара ли до понижаване на броя на депутатите и въвеждане на мандатност? "

" Не бихме желали да имаме вяра, че посредством тази стъпка се цели някакво служебно преимущество на партии, които до момента нямат своето посланичество в локалната власт ", посочи Михайлова. По думите ѝ такава стъпка би лишила от преизбиране доста от най-авторитетните български кметове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР