Български учениците се върнаха с пълен комплект медали от Балканската

...
Български учениците се върнаха с пълен комплект медали от Балканската
Коментари Харесай

Българи се върнаха с пълен комплект медали от Балканската олимпиада по математика

Български учениците се върнаха с цялостен комплект медали от Балканската олимпиада по математика за деца. Те съумяха да преборят конкуренцията от 18 страни.

За медалистите Мария Петрова и Александър Пендов да покажат на цяла Европа какво могат е сбъдната фантазия. За да бъде реализирана обаче образованието стартира от дълго време.

„ Когато се занимаваш с нещо, което ти харесва и в действителност го обичаш не мисля, че ти идва в тежест ”, споделя Мария пред.

Пендов добавя, че още от 4 клас мечтае  да показа страната ни на интернационално съревнование. И двамата не крият, че геометрията е тяхната пристрастеност, само че тъкмо задачата, която най-вече ги затруднила, на надпреварата е била геометрична.

Александър след това схваща, че в основаването ѝ има българска диря.

„ Задачата е българска. Измислили са я възпитаници от по-горните класове ”, споделя той.

Според техния преподавател Мирослав Маринов концепцията на Балканската олимпиада е да усъвършенства математиците в района и да ги приготви за огромната интернационална конкуренция. По думите ѝ в България към момента има задоволително възпитаници, които обичат математиката. Мотивация също не липсва.

„ Те намират повече смисъл да се занимават с просвета, в сравнение с с някакви неща, които действително не предизвикат развиването им като хора ”, споделя тя.

Български възпитаници вземат участие в интернационалната математическа олимпиада от самото ѝ основаване. Страната ни е била два пъти хазаин на надпреварата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР