Български дружества, предлагали грижи за възрастни хора в Белгия, са

...
Български дружества, предлагали грижи за възрастни хора в Белгия, са
Коментари Харесай

Български дружества са експлоатирали свои работници в Белгия

Български сдружения, предложили грижи за възрастни хора в Белгия, са експлоатирали своите служащи, оповестяват локални медии, като се базират на данни от журналистическо следствие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проверени били девет български сдружения, регистрирани на еднакъв адрес. Те осигурявали санитари за хора, които не желаят да бъдат настанявани в старешки дом. Грижите за възрастните хора били полагани вкъщи, непрекъснато, от 82-ма болногледачи. Служителите в сдруженията били заставяни да подпишат контракт, съгласно който, в случай че приказват с белгийските управляващи, дължат санкция от 1000 евро. Не е известно дали болногледачите са били подготвени за работата, която са правили.

Разследването открило, че българските служащи получавали едвам по 350 - 700 евро на месец, на половина от минималното заплащане в Белгия. Същевременно старците, гледани от тях, плащали за услугата по 2500 евро месечно.

Не били уредени въпросите за заплащането на положения ексклузивен труд, а служащите поемали сами разноските си за самолетни билети, квартира, интернет, здравна помощ. Българите били командировани за по шест месеца и съгласно медиите са станали жертва на модерна робска употреба.

Властите в северната провинция Фландрия са почнали инспекция, поради която българските сдружения трансферирали собствеността на фиктивен човек. Фламандските управляващи декларират, че ще подхващат дълготрайни ограничения за секване на сходни злоупотреби, които ощетяват и възрастните хора, и обществените служащи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР