Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща

...
Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща
Коментари Харесай

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината



Българската телеграфна организация (БТА) провежда за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание стартира на 17 октомври в Рилския манастир, а тематиката е " Медии и истина ".

" Медии и истина " събира 27 публицисти от 17 страни, които вършат български медии по света. Почти всички идват онлайн в Рилския манастир в навечерието на празника на свети Иван Рилски на 19 октомври. Очаква се събитието да бъде намерено от Симеон Сакскобургготски.

За срещата споделя в “Нашият ден “ Кирил Вълчев , общоприет шеф на Българска телеграфна агенция:

“Всъщност 16-ата среща трябваше да се организира през предходната година, в проектите на основателя на тези срещи, предходният ген. шеф – Максим Минчев, който си отиде от Covid-19, и за който ще си спомним и в този момент, на тази среща.

Беше планувано срещата да се организира в Киев предходната есен, само че поради пандемията това не стана. Може би тъкмо тази година и половина, през която живяхме и продължаваме да живеем с този вирус в пандемията, все по-често имаме потребност да си спомняме това, че не сме всесилни, има потребност от малко примирение.

Срещите досега се случваха в доста луксозни, в материалния смисъл на думата, места по света. Сега се завръщаме вкъщи, в едно луксозно за душата място.

Темата “Медии и истина “ е подбудена от два аспекта на истината – единият е нашият, чисто медийният. Знаете, че през последните години огромната тематика на медиите по света е точно истината , или по-скоро по какъв начин да противодействаме на лъжата – фейкнюз, лъжливите вести, постистината, дезинформацията, само че тази среща има и различен аспект – разбирането на истината като връщане към Бог. "

Дебати  върху 4 тематики

" Първата е за вярата в медиите, ще бъдат откроени два аспекта – представянето на религията в медиите, другият аспект е за доверието в медиите. След това ще продължим с диалог за вярата в медиите. Това в действителност ще бъде панелът за тематиката на деня – Covid-19. Къде бяхме медиите през месеците на пандемията? Дали с изключение на да представяме страшните аспекти на пандемията носим отговорност и за това да даваме вяра на хората. Третият ни диалог ще бъде отдаден на лъжата в медиите и по какъв начин да ѝ противодействаме. И най-сетне ще приказваме по злободневната тематика за избора в медиите, тъй като срещата ни е при започване на следващата предизборна акция. "

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР