Българската стопанска камара (БСК) ще заведе колективен иск срещу Наредба

...
Българската стопанска камара (БСК) ще заведе колективен иск срещу Наредба
Коментари Харесай

Стопанската камара подготвя колективен иск срещу наредбата за касовите апарати

Българската стопанска камара (БСК) ще заведе групов иск против Наредба Н18 на Министерство на финансите, която наложи въвеждането на нови касови апарати. Към момента към желае са се включили над 170 компании, оповестиха от работодателската организация. Според наредбата всички компании, които не употребяват фискален програмен продукт, бяха задължени от 1 април да сменят касовите си апарати.

В началото на месеца ръководителят на камарата Радосвет Радев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и Национална организация за приходите, в което уточни, че е допустимо стоките и услугите да нарастнат поради новите условия в Наредба Н18 за касовите апарати.

По думите на Радев бизнесът ще заплати пет пъти по-висока цена за използване на новите условия на наредбата от предварителната оценка на въздействието й.

От Българска стопанска камара считат, че липсва разговор сред бизнеса и институциите по отношение на противоречивите въпроси с фискалните устройства. Удължаването на част от периодите по Наредба Н18, без това да е съпроводено с промени всъщност, единствено отсрочва хаоса с няколко месеца, считат от Стопанската камара. От 1 април всички компании, които не употребяват програмен продукт по продажбите и са регистрирани по Данък добавена стойност, към този момент би трябвало да употребяват нови касови апарати, според условията на Наредба Н18 на Министерство на финансите. Фирмите са задължени да издават касови бележки с QR код, който хората могат да сканират и да ревизират дали тяхната покупка е отразена в сървърите на приходната организация. За компаниите, които нямат регистрация по Данък добавена стойност, изискването е да вкарат нови фискални устройства до края на юни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР