Българската стопанска камара (БСК) подкрепя измененията в Закона за местните

...
Българската стопанска камара (БСК) подкрепя измененията в Закона за местните
Коментари Харесай

БСК подкрепя предложението за такса смет замърсителят плаща

Българската стопанска камара (БСК) поддържа промените в Закона за локалните налози и такси, импортиран на 14 юли 2017 година

В отворено писмо управлението на БСК поддържа възприетият метод по отношение на смяната при установяване на дължимата такса битови боклуци и използване на правилото " замърсителят заплаща ".

Стопанската камара поддържа и определянето на таксата като цена на услугите за събиране и превозване и отнасяне на битовите боклуци. От БСК акцентират и изразената поддръжка за разискването на законопроекта в Националния съвет за тристранно съдействие на мнението на работодателските организации, членуващи в Асоциацията на организациите на българските работодатели.

В допълнение БСК оферират и някои промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси.

Камарата предлага да отпадне опцията разгънатата застроена и/или незастроена повърхност на недвижимия парцел да бъде прилагана като основа за установяване на таксата за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане в обитаемоте места и селищни формирания в общината.

Слонската камара предлага и в алинея 13, член 67, да се добави условието, декларациите да бъдат подавани от задължените лица по член 64.

Според БСК посредством всеобщото и действително въвеждане на условията за разделно събиране на отпадъците, количеството на битовите боклуци ще понижава, а това ще се отрази и на намаляването на дължимите такси за битови боклуци. По този метод ще се понижи и размера на събираните такси от физическите лица.

Промените в ЗМДТ би трябвало и да допуска бистрота и сравнимост както при образуването на таксата, по този начин и при разходването на средствата в процеса на даване на услугата. Новите наредби ще доведат и до по-добро и дейно разделно събиране, до по-активно ангажиране на органите за общинско самоуправление, както и до повишение на успеваемостта на контрола.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР