От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие

...
От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Продължават ли да се строят панелни сгради в България?

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през четвъртото тримесечие на 2023 година със стоманобетонна структура са 76.8%, с тухлена - 19.5%, с друга - 3.3%, и с панелна - 0.4%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (78.3%), следвани от жилищните кооперации (14.1%). Това сочат данните на Национален статистически институт.

В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2022 година се следи нарастване в броя на новопостроените жилищни кооперации, постройките от разбъркан вид и вилите, до момента в който броят на къщите понижава.

Любопитното е, че 17 здания, които са вид " панел ", са построени в България. Ето къде са те:

Плевен - 2

Велико Търново - 1

Русе - 1

Шумен - 2

Стара Загора - 1

София - 5

Кърджали - 2

Пазарджик - 2

Пловдив - 1

Според специалисти едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни здания, които биха могли да действат с епохи. След края на експлоатационния период въпреки всичко не значи, че на секундата постройките ще паднат, а просто ще са нужни превантивни мерки за поддържането им. Една от тях е санирането на постройките.

Експерти поучават, в случай че имате проблем с структурата, да не чакате някой различен да ви я оправи. Решението е да се направи заседание на входа и да се съберат пари за ремонт. Колкото и да е мъчно да се реализира съгласие между многото собственици - това е най-адекватният метод.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР