Българската православна църква отбелязва Архангеловден - последният от големите есенни

...
Българската православна църква отбелязва Архангеловден - последният от големите есенни
Коментари Харесай

Днес е Архангеловден

Българската православна черква отбелязва Архангеловден - последният от огромните есенни празници. Според светото писание Архангел Михаил е един от седемте ангели, стоящи край Бога. Църквата уважава архангел Михаил като бранител на вярата и герой против ересите и всяко зло. 

На иконите той е изобразяван с огнен меч в ръката или с копие, поразяващо дявола. В началото на IV в. Църквата е открила на 8 ноември празник в чест на събора (т.е. съвкупността) на светите ангели отпред с небесния им военачалник – св. архангел Михаил.

Самото име на св. архангел Михаил съдържа възхвала на Бога — на еврейски то значи " кой е като Бога ". Разказвайки за другите появи на ангелите на земята, Писанието назовава със лични имена единствено някои от тях — явно тези, които идват при нас с особена задача в делото на одобряването на Царството Божие измежду хората. Сред тях са архангелите Михаил и Гавриил, упоменати в каноничните древен книги, а също и архангелите Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил, известни от неканоничните книги и преданието на Църквата.

Архангел Гавриил нормално се явява на праведниците като възвестител на велики и радостни събития, засягащи Божия народ (Дан. 8:16, 9: 21; Лук. 1:19-26).

Архангел Михаил е наименуван в Писанието " княз ", " лидер на войнството Господне " и е разказан като основен герой против дявола и беззакониято на хората. Поради това Църквата го назовава " архистратиг ", т.е. военачалник, лидер на небесната армия. Така, архангел Михаил се разкрил на Иисус Навин като негов небесен асистент при завоюването на Обетованата земя. Той се явил на оракул Даниил, когато падало Вавилонското царство и предсказал идването на Христа на земята и събитията на свършека на света. В Апокалипсиса архангел Михаил е разказан като лидер във войната на небесните сили против дракона-сатана и и падналите ангели. " И стана война на Небето: Михаил и Ангелите му водиха война против дракона, и драконът и ангелите му водиха война против тях, само че не устояха, и не се откри за тях място на Небето. И отлъчен бе великият змей, античният дракон, именуван демон и дявол ".

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР