Българската наука умира. Младите учени в БАН са екзотика. Това

...
Българската наука умира. Младите учени в БАН са екзотика. Това
Коментари Харесай

Зам.-председателят на БАН: Българската наука умира

Българската просвета умира. Младите учени в Българска академия на науките са екзотика. Това разяснява в студиото на „ Още от деня " по Българска национална телевизия зам.-председателят на Българска академия на науките проф. Васил Николов. Изказването му е предизвикано от отпуснатите пари за просвета и бюджета на Българската академия на науките, поради който учените стачкуват. Според него сме очевидци на един доста печален ден за българската просвета, само че и за българската държавност. А системата се разпада. „ Човек не може да мисли за хляба си и да прави просвета по едно и също време ", уточни проф. Николов.

По думите му дотацията, която получава Българска академия на науките за идната година, е ниска. „ Ако младите учени не получат поддръжка, по какъв начин ще останат тези хора в България ", попита професорът. Той изясни, че академията не може да покрие една четвърт от местата за докторанти. А младите учени избират по-скоро да заминат за чужбина. „ Става дума и за отношение към науката. Когато усетят едно незадоволително отзивчиво отношение към това, което вършат, естествено ние ги прогонваме. Това е тъжното ", уточни професорът.

Той изрази мнение, че учените не са удовлетворени от квалифицирания бюджет от 78 милиона, защото санитарният най-малко е 98 милиона. „ Реално на нас ни трябват над 100 милиона ", посочи още зам.-председателят на Българска академия на науките.

Проф. Николов добави, че с огромна част от парите се покриват разликите в минималните заплати и стипендиите. 510 лв. заплата не е задоволителна да притегли млади учени. А 14 милиона от отпусканите дотации в действителност са за държавни потребности. „ Много от дълго време ние не получаваме пари за просвета ", съобщи още професорът.

В понеделник следва да се организира ново съвещание на общото заседание на Българска академия на науките. „ Не бяхме разбрани за жалост ", уточни проф. Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР