Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно

...
Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис пред БНТ: Българската икономика е стабилна

" Българската стопанска система е постоянна. Не би трябвало да е мъчно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като към този момент сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото ". Това сподели в особено изявление за Българската национална телевизия заместник-председателят на Европейската комисия, който дава отговор за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис. Тази седмица той ще показа дълго чакания пакет от ограничения за промени в еврозоната.


Господин Домбовскис, какви са упованията на Европейската комисия за българската стопанска система през 2018?

Трябва да кажем, че икономическите и фискалните индикатори на България са постоянни. По отношение на икономическия напредък ние чакаме той да бъде към 3,8 - 3,9 % тази и идната година. Очакваме от България и уравновесен бюджет за идната година. Така че обстановката в България е постоянна.

Тази седмица вие ще визиите пакет от ограничения за промяна на икономическия и паричен съюз. Кои са цели ви?

Наистина, сега работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от ограничения. Основната концепция е да създадем еврозоната по постоянна и устойчива против евентуални бъдещи стопански шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или доближаване вътре в съюза. Започваме поредност от начинания, като да вземем за пример основаване на обособена бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, с цел да ѝ осигурим фискална непоклатимост. Предвиждаме също по този начин основаването на предприсъединителен инструмент, който цели да оказва помощ на тези държави-членки, които съществено работят за въвеждане на еврото. Ще засилим поддръжката за структурните промени в страните членки. Има и начинания за завършването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се трансформира в Европейски валутен фонд.

Споменахте за основаването на предприсъединителен инструмент. Какво може да чака България от него - повече техническа или също и финансова помощ?

На първо място приказваме за техническа помощ, само че в някои случаи може да става дума и за финансово подкрепяне. Но желая да акцентира на това, че не става въпрос единствено за пари или най-малко, че парите не са преди всичко. По-скоро желаеме да покажем, че Европейската комисия работи самодейно. Преди казвахме " Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а в случай че не работят - отново е добре ". Сега желаеме да кажем на тези страни, които интензивно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на дейната поддръжка на Европейската комисия.

Кога България може да се причисли към еврозоната? Каква е персоналната ви преценка?

На този стадий не може да приказваме за съответна дата. Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или така наречен чакалня на еврозоната. Като се има поради, че българският лев е привързан с еврото това не би трябвало да е доста мъчно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция, след това има още една година, през която би трябвало да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих споделил, в случай че всичко е както би трябвало, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята.

Германия сега се намира в политическа рецесия. Може ли това да повлияе на промените в еврозоната?

Ние сме съюз от 28 демокрации. Винаги някъде има избори или се водят съдружни договаряния. Имахме избори и във Франция напролет, имахме продължителни договаряния за сформиране на коалиция в Холандия, предстоят избори в Италия. Ние би трябвало да привикваме с това. Изборите са част от демократичния развой. Но това не значи, че ние стопираме да работим. Така че ние ще сложим нашите оферти на масата и след това чакаме страните членки да бъдат дейни в разискването им.

Какво очакватe от срещата на върха през декември? Дали предложенията ви ще бъдат признати?

Очакванията на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск са до идващия юни да имаме съответни решения. Срещата на върха през декември в този смисъл е началото на подготовката. Господин Туск е планувал половин година за полемики в страните членки и на равнище държавни и държавни ръководители. Ние в Европейската комисия сме подготвени да предоставим нужната информация, с цел да могат водачите да стигнат до единодушие и да се приключи икономическия и паричен съюз в Европа.

Председателят Юнкер сподели в речта си за положението на нацията, че еврозоната би трябвало да има собствен финансов министър. Вие ли ще бъдете първият министър на еврозоната?

Да, основаването на служба Министър на стопанската система и финансите е част от пакета ограничения, който предлагаме. Това е по този начин наречената двойна управническа конструкция, която планува ръководителят на еврогрупата да е и член на Еврокомисията. Подобна конструкция имаме и в региона на външните работи, където госпожа Федерика Могерини е значително висш представител по въпросите на външната политика и член на Комисията. Но ние гледаме на това като средносрочна вероятност, а не нещо, което неотложно да променим.

Какво очаквате от българското председателство на Европейския съюз? Кои са огромните провокации?

Очакваме с неспокойствие България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското държавно управление към този момент беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме опцията да обсъдим целите на българското председателство и бих споделил, че те напълно дават отговор и на целите на Европейската комисия. В стопански проект чакам сериозна работа по структурните промени и поредност от законодателни оферти, свързани с банковия съюз и съюза на финансовите пазари. Но несъмнено има и доста други области, в които българското председателство ще би трябвало да бъде доста интензивно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР