Българската банка за развитие (ББР) ще кредитира общини и закъсали

...
Българската банка за развитие (ББР) ще кредитира общини и закъсали
Коментари Харесай

Българската банка за развитие ще финансира общини и болници. Росен Карадимов пред Свободна Европа

Българската банка за развиване (ББР) ще кредитира общини и закъсали лечебни заведения. Това сподели ръководителят на Надзорния съвет на банката Росен Карадимов, който добави, че това няма връзка с локалните избори. Карадимов не отговори на въпрос каква е връзката му с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Българска банка за развиване (ББР) ще създава стратегии за „ превъзмогване на районните несъответствия ” и ще финансира закъсали лечебни заведения. Това сподели в Студио България на Свободна Европа ръководителят на Надзорния съвет на банката Росен Карадимов .

„ Когато имаш един заемодател, който държи този дълг, и когато това е държавна конструкция, тя може да направи няколко неща – може да разсрочи дълга, може да понижи лихвата, може да даде облекчени условия. Но кредиторът е този, който следи целия паричен поток на длъжника ", сподели Карадимов.

По думите му няма връзка сред насочването на финансов запас към лечебни заведения и общини и локалните избори, които предстоят след няколко месеца. Все още не е ясно и по какви критерии ще се случва това.

Според Карадимов при три следващи рецесии " наподобява малко нелогично един финансов инструмент с 1,3 милиарда капитал и 3 милиарда активи да стои като оазис в профил и да следи целия този развой ".

Росен Карадимов не сподели каква е връзката му с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски . Карадимов беше консултант на някогашния министър председател Сергей Станишев по време на ръководството на тройната коалиция Българска социалистическа партия, НДСв и ДПС). Публични изказвания на политици от този интервал го свързват с депутата от Движение за права и свободи, който е глобен за корупция по Глобалния закон „ Магнитски “.

Преди време някогашният министър председател Кирил Петков обвърза името на Пеевски с ползи и в ББР и на съответни компании.

Карадимов сподели, че е бил юрист по делата против КТБ и е върнал 25 млн. лв. от парите, които ББР е дала на КТБ.

" Нали разбирате, че при тази догадка аз бих бил в тежък вътрешен спор или най-малкото не бих положил толкоз старания, с цел да печеля тези каузи ", сподели Карадимов.

Росен Карадимов сподели, че има парцели в Ница и информацията за тях е обществена, а приходите му са декларирани.

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

- С какви задания Ви изпрати служебният министър [на нововъведенията и растежа Александър Пулев] в Българската банка за развиване (ББР)?

- Ако позволите едно конкретизиране, главното ми качество е доцент по право в Юридическия факултет. Всичко друго е краткотрайно.

- Част от биографията Ви.

- Да. Задачите, които бяха сложени, беше да се уплътни законовото битие на банката. ББР е единствената българска банка с изключение на Българската национална банка (БНБ), която е основана със специфичен закон. И доста малко хора знаят за този специфичен закон, доста малко хора са го чели, само че този закон при основаването на банката е обрисувал задачите и целите ѝ и те са доста добре написани. Министър Пулев пожела и изиска от нас да уплътним задачите на банката по този начин, както са написани в закона. Защото ние сме очевидци на едни дейности в последните 15-20 години, където всяко управление или всеки министър построява някаква тактика за банката.
Като всяка банка за развиване, [ББР] има две фундаментални цели. Първата е превъзмогване на районните несъответствия. И втората цел е подкрепяне на страната в обществените политики.Росен Карадимов
Проблемът е доста обикновен. Банката има закон. В този закон са написани и задачите, и целите. Всяка импровизация на тази тематика е пиар импровизация. Целите на банката са три -разбира се, поддръжка на дребния и междинен бизнес, което е главен приоритет на банката. Освен това, като всяка банка за развиване, тя има две фундаментални цели. Първата е превъзмогване на районните несъответствия. И втората цел е подкрепяне на страната в обществените политики, които тя реализира.

- Какво имате поради под превъзмогване на районните несъответствия?

- Няма нито една целева стратегия за Северозападна България или за Странджа и Сакар. Имаме обща стратегия за поддръжка на дребния и междинния бизнес и 95% от компаниите, които са кредитирани от ББР, са от София.

- Да, само че не е работа на банката да построява тактика за развиване на районите.

- Но е работа на банката да финансира и да кредитира подобаващ бизнес на дребни и междинни предприятия целево в тези региони.

- Ако има такива планове, които заслужават кредитиране.

- Разбира се.

- Има ли такива планове на този стадий?

- За да разберем има ли такива планове или не, ние първо би трябвало да изработим финансовия инструмент, който да бъде препоръчан на тези компании. Той би трябвало да е целеви, когато става дума за районни несъответствия. Но с цел да не скалъпвам, ще ви кажа какво сме създали досега. Защото нищо не е направено.

Ние започнахме диалог и с Националното съдружие на общините. Предвиждам към Надзорния съвет на банката да бъде построена или конструкция, или непосредствено тяхно присъединяване – това ще преценим в хода на диалозите – където дружно с Националното съдружие на общините и вероятно фонд ФЛАГ – кредитиращият инструмент към Министерството на районното развиване, който обслужва напълно общините в България. При взаимна стратегия сред ББР, Фонд ФЛАГ и Националното съдружие на общините, повярвайте, ще намерим тези ниши, които ще разрешат да се изградят финансовите принадлежности, подобаващи точно за тази цел – превъзмогване на районните несъответствия.

- По какви критерии ще се случва това? По какви критерии един район ще ви е по-приоритетен от различен район.

- Аз може би трябваше да стартира с едно конкретизиране, което е доста значимо. Надзорният съвет по силата на Търговския закон, няма право да се меси в оперативната активност на банката. Надзорният съвет е контролиращ орган, който уплътнява задачите на банката и дава насоките на развиване. Какви ще бъдат критериите, какви ще бъдат инструментите, какви ще бъдат механизмите и какви ще бъдат резултатите, ще бъде задача, която би трябвало да е сложена на Управителния съвет, когато е ясна посоката. И той да регистрира този резултат, който да бъде признат взаимно с Националното съдружие на общините.

- По отношение на развиването на обществения бранш – аз Ви слушах в няколко изявленията, в които говорите за изкупуване на отговорностите на лечебните заведения, които са закъсали, за финансиране на общини, както и за ВиК планове, в случай че вярно съм схванала.

- За ВиК планове не съм споменавал, само че приказвах за инфраструктурни планове.

- Защо?
Когато имаме наслагване на три следващи рецесии и страната е на лимита на своите сили, не Ви ли наподобява малко нелогично един финансов инструмент с 1,3 милиарда капитал и 3 милиарда активи да стои като оазис в профил и да следи целия този развой?Росен Карадимов
- Ами тъй като, когато имаме наслагване на три следващи рецесии и страната е на лимита на своите сили, не Ви ли наподобява малко нелогично един финансов инструмент с 1,3 милиарда капитал и 3 милиарда активи да стои като оазис в профил и да следи целия този развой? Нали смисълът на този инструмент, който страната е основала, е да бъде употребен за развиване и за нови планове тогава, когато обстановката е естествена и има добра вероятност. Но той би трябвало да бъде употребен и в рецесия. Това е съответен финансов инструмент на страната. Това са пари на всички нас.

Програмата за дофинансиране и финансиране на болнични заведения е призната от Министерския съвет през месец юни. Има такава министерска стратегия, която дава право и благоприятни условия на Българската банка за развиване до 5-те милиона кредитен предел, който остава абсолютно, да взе участие в подкрепяне на болнични заведения. Тази стратегия не е доизработена. Няма съответните финансови принадлежности, които да са направени. Аз не скалъпвам в тази ситуация. Аз стъпвам върху решение на държавното управление, освен това, забележете, това е предходното държавно управление, а не служебното.

- Разбирам Ви, само че това наподобява на черна дупка, тъй като лечебните заведения – по какви критерии ще избирате чии отговорности да изкупувате, да рефинансирате или надлежно коя община да финансирате?

- Вижте, отново Ви споделям – това е въпрос на съответна стратегия, на съответни критерии, които са работа на Управителния съвет. Но ще Ви дам един образец какво имам поради. Проект, който е бил работен и който е спрял на избран стадий и който може би би трябвало да бъде удължен. Една съответна болница с огромно обвързване – няма да споделям името на болничното заведение, напълно съзнателно. Разработена е стратегия, която Министерството на здравеопазването – в случай че приемем, че лечебните заведения имат 30 млн. дълг – Министерството на здравеопазването е изправено пред алтернативата да заплати този дълг. Този филм сме го гледали 20 години, Вие знаете какво се случва – държавно управление, което е малко по-добре финансово, погасява отговорностите на лечебните заведения и след 5, 6, 7 или 8 години тези отговорности още веднъж се натрупват.
За да бъде следен процесът на дълга на едно заведение, няма по-добър инспектор от кредитора.Росен Карадимов
За да бъде следен процесът на дълга на едно заведение, няма по-добър инспектор от кредитора – не едноличния притежател, не страната, а кредитора. Ако Министерството на здравеопазването взе участие в погасяването на част от този дълг и ББР дофинансира това, няма да бъде прикрит дългът на болничното заведение. Ще бъдат платени отговорностите на доставчиците. Едно доста значимо конкретизиране – с цел да се случи това е доста значимо да бъде изработен акуратен разбор на структурата на дълга и да се види дали тя е обектива. Защото в случай че има субективни аргументи, това е невероятно.

- Това звучи като източване на финансов запас, тъй като лечебните заведения са сега доста разнообразни. Частните лечебни заведения, да речем, не играят по публични поръчки. Има наказателна процедура против България в това отношение. По отношение на пазаруването и на съоръжение, и на всевъзможен тип техника също сме очевидци на надуване на цените, както и при пазаруването на медикаменти. И това наподобява навръх източване на запас всичко, което ми казвате.

- Може би не ме разбрахте. Така или другояче Министерството на здравеопазването е готово да покрива задължения сега. Въпросът е по какъв начин ги покрива.

Единият [начин] е да заплати на доставчиците, да занули сметката на болничното заведение и след пет години да сме в същия резултат. Другият е взаимно с ББР да заплати на доставчиците, само че да стане заемодател на здравното заведение. Когато имаш един заемодател, който държи този дълг, и когато това е държавна конструкция, тя може да направи няколко неща – може да разсрочи дълга, може да понижи лихвата, може да даде облекчени условия. Но кредиторът е този, който следи целия паричен поток на длъжника. Ако Вие изтеглите един потребителски заем или ипотечен заем, нали знаете какъв надзор оказва банката върху всеки разход, който вие вършиме, или всяко нещо, което може да си позволите.

- При избрани хора оказва надзор, при други, както бяхме очевидци при КТБ, не оказва чак подобен надзор, тъй че това също е доста субективно. Като и ББР, преди Вие да встъпите в служба, това, което беше изнесено като данни, че контролът по даването на заеми не е бил чак на такова равнище.

Но друго да Ви попитам – вкарването на районни несъответствия, лечебни заведения, общини, инфраструктурни обекти директно преди локалните избори, в обстановка на бюджет, който няма опция за спомагателни финансирания, не наподобява ли на пазаруване на избори?
Като познавам по какъв начин работи държавната машина [...] най-вероятно до локалните избори съответни директни и непосредствени резултати няма да има.Росен Карадимов
- Като познавам по какъв начин работи държавната машина, по какъв начин се взимат решенията и с какви темпове се осъществя това, желая да Ви кажа, че най-вероятно до локалните избори съответни директни и непосредствени резултати няма да има.

- Но може да се дадат поръчки, обещания.

- Защото е належащо софтуерно време, с цел да бъдат направени такива принадлежности. Аз Ви споделих, че единствен законен сътрудник на ББР ще бъде Националното съдружие на общините. Няма по-сведущи хора, които знаят къде е предизборното заричане, къде е предизборното деяние и къде е действителното деяние.

- А хора, които има интерес от това да са печелившите в локалните избори.

- Те са внушителен орган на всички общини.

- Разбирам Ви, само че за какво се вкарвате в това?

- В кое?

- В това да разпределяте порции сред една или друга община.

- Не, не, ние не можем да финансираме общини, първо. Трябва да знаете, че до местите избори…

- Вие ще финансирате планове към общините.

- Не, не.

- А какво?

- До локалните избори на общините е неразрешено да взимат заеми. Те не могат да получават заеми.

- Но могат да задействат планове.

- Ние не можем да финансираме грантово планове.

- Могат да се дадат обещания.

- Ние не можем да финансираме самоцелно планове. ББР кредитира. Тя не финансира, тя не е грантова институция.

Има един сполучлив план, няма да загатвам общината, който сварвам. Той е реалност, той е създаден. Проект на една община, която взима заем, сама финансира през заема лична слънчева система, само че не за администрацията единствено на общината, а през това нещо тя съумява да зареди учебни заведения, съумява да зареди детски градини, съумява да зареди публични здания, съумява да затвори целия цикъл. И знаете ли от кое място идва там огромната опозиция? Голямата опозиция идва от електроразпределителните сдружения. Защото се оказва, че един огромен сегмент от пазара изчезва по преноса на електрическа сила.

- Ще задействате ли процедурата за промяна на Управителния съвет на банката и с кого?

- Такъв отговор не мога да дам сега, защото…

- Имате съвещание сега на Надзорния съвет, ще разглеждате ли сходно нещо?

- На този стадий няма такова решение за разглеждане на подобен въпрос, също така това е извънредно внимателен въпрос, който опира до групово решение на Надзорния съвет и аз не мога да върша никакви изказвания. Но това, което сме поискали, и това, което чакам през днешния ден [вторник] да се появи, тъй като предходната седмица го чакахме и беше в един недобър вид – аз желая да видя разбор на Управителния съвет във връзка с осъществяване на задачите и целите на банката по смисъла на закона в табличен тип и в разбор. По тази цел са признати такива ограничения, реализирани са такива цели, по тази цел такива ограничения – такива цели…

Когато забележим този разбор и когато се направи окончателния систематизиран групов разбор, тогава ще се взимат решения. Защото, в последна сметка, дали някой си е приключил работата или не си е приключил работата, зависи от резултата, който е реализиран, нали по този начин? А, популярност богу, ние имаме справедлив аршин и това е законът. Или сме изпълнили наличието на закона, или наличието на закона не е изпълнено.

- Темата за ББР беше вкарана по-активно във фокуса на публичното внимание, до момента в който Кирил Петков беше длъжностен министър на стопанската система и по-късно и като министър председател. Това, което сподели е, че над 1 милиарда лв. заеми са раздадени на няколко съответни компании, като към 500 млн. лв. на компании, свързани с Делян Пеевски. Вие осведомен ли сте с този проблем и какво се случва с тези заеми, част от тях са необслужвани?
В банката сега тече одит от Сметната палата. Одит не е имало от 15 години.Росен Карадимов
- Конкретно с казуса не съм осведомен, тъй като съм от две седмици. Познавам го от медиите. В банката сега тече одит от Сметната палата. Одит не е имало от 15 години. Всички чакаме той да завърши бързо и в ритъм. И най-вероятно ние ще получим много съответни и професионални отговори. Аз разбирам деликатността на тематиките, само че когато се приказва за банката...

Въпреки че аз съм обществена персона и главният претекст, с който одобрих това е, че моето схващане, както и разбирането на закона е, че банката е инструмент по-скоро за обществени политики, а не просто кредитна институция. Това, за което говорите е тъкмо функционалност на една кредитна институция, която по някакъв метод е взела едно кредитно решение. Когато банката е инструмент за обществени политики, нещата наподобяват по напълно друг метод.

- В този ред на мисли вие политическо или професионално предопределение сте ?

- Аз съм назначен в качеството си на хабилитиран учител по право.

- В случая става въпрос за финансова институция.

- Законът за кредитните институции и Наредба 20 на Българска народна банка освен разрешава, само че и изисква в Надзорния съвет на банка да има така наречен самостоятелни членове, като достатъчният критерии за покриване на индикаторите, с цел да се даде лиценз от Българска народна банка, е хабилитиран учител по право или по стопанска система. Аз не мога да вляза в банкова институция, в случай че не давам отговор на избрани условия, защото преди да бъде назначено каквото и да било лице в управителни органи на банката, първо се подава искане само че Българска народна банка и Българска народна банка лицензира това лице. Тя споделя: „ да, то може да влезе в съответния орган “.

- Питам ви и поради това, че вие също имате своята политическа биография – бяхте консултант на Сергей Станишев по време на Тройната коалиция, когато беше възхода и беше основан модела КТБ. Тогава се появиха и изказванията, че вие сте индивидът, който ръководи страната дружно с Делян Пеевски, а пък Делян Пеевски има ползи в ББР и заради тази причина ви запитвам какво е назначението?

- Аз не съм бил в банката за развиване по това време, нали?

- Да, само че влизате в този момент. Тези заеми и компании, за които има обществена информация, че са свързани с компании на Пеевски, си стоят там с заемите.

- Те би трябвало да се обслужват. Както всеки един заем, той би трябвало да бъде обслужван. Ако заемът не бъде обслужван, банката има всички механизми, дейности и способи... Аз не знам детайлите на тези неща. Не ми е и работа да ги знам. Надзорът не взе участие в оперативното ръководство на банката.

- А връзката Ви с Пеевски каква е? Няколко души – и Татяна Дончева, и Весела Лечева, и Цветан Василев...

-От по кое време са тези изявленията. Това е едно изявление на госпожа Лечева от 2009 година

- Да, само че моделът КТБ и това, което се случи около КТБ, към момента не е развързано като възел.

-Аз съм бил процесуален представител на ББР (адвокат) по делата против КТБ. Аз съм водил в продължение на четири години, с сътрудници, каузи против КТБ и съм върнал 25 млн. лева от парите, които ББР е дала на КТБ и след това са били раздадени на крайни кредитополучатели. Нали разбирате, че при тази догадка аз бих бил в тежък вътрешен спор или най-малкото не бих положил толкоз старания, с цел да печеля тези каузи, които са извоювани.

-Появявате се и в свидетелски показания по делото КТБ, където една от касиерките споделя, че всеки месец сте получавали по 10 хиляди евро. Това не сте го коментирали до този миг.

-Всеки може да твърди каквото желае. Документ няма даден. Второ: става дума за години, за които тя твърди, в които аз съм никой. След 2009 година аз съм един елементарен юрист в Софийска адвокатска гилдия.

-Т.е. няма проблем да взимате по 10 хиляди евро?

-Не. Няма за какво да ги взимам. Мотивът, подтекстът, подложката е манипулативна. Защо да ги взимам?

-А, не знам! Питам: взимали ли сте, не сте ли взимали?

-На вас някой ще пристигна ли да Ви предложи 10 хиляди евра?

-Не знам. Питам вие дали сте взимали?
Как може един подвластен човек да се яви в съда, да гледа професионално делата и да върне 25 млн.? Росен Карадимов
-Ако приемем, че това е по този начин, а изрично споделям, че то не е, то ще печеля ли делата против КТБ? Ами, аз ще съм подвластен човек. Нали ще бъда подвластен човек. Как може един подвластен човек да се яви в съда, да гледа професионално делата и да върне 25 млн.? ББР е кредиторът с максимален върнат портфейл от КТБ.

-Излезе информация в уеб страницата BIRD, те са проверявали във френския заможен указател, че имате парцели в Ница. Имате ли парцели там и с какви пари сте ги купили?

-Регистърът е обществен.

-Значи имате.

-Регистърът е обществен и аз не знам за какво такова нещо се прави под рубриката „ Разследване “. Аз не виждам какво следствие има в това да провериш един обществен указател за данни, които са оповестени в данъчните заявления. Неприятното в тази обява е внушението, което се прави, че по-голямата част от моята кариера аз съм изкарал на държавна или партийна работа. Аз нямам нито един ден, 35-годишен трудов стаж, нито един ден държавна или партийна работа.

-Като народен представител и като консултант на Станишев.

-Знаете ли по кое време съм бил последно?

-90-те години.

-1994-а. Преди 28 години съм бил народен представител и продължава да се твърди, че преди 28 години, на 29 години тогава, съм бил народен представител. Аз съм бил във Великото национално заседание, подписал съм Конституцията и бях на 27 години и по-късно две години и половина в 36-ото Народно заседание.

-Сергей Станишев е по-късно.

-От 1991-а аз съм учител в университета и това е единственият трудов контракт в живота ми.

-С преподавателска заплата могат ли да се вземат жилища в Ница?

-От 1995-а аз съм юрист в Софийската адвокатска гилдия. Може да звучи нескромнно, само че аз съм един доста добър юрист. Известен юрист, печелил доста каузи и нали не допускате, че след 30-годишен стаж като юрист, аз ще разгадавам на обществени помощи от страната. Това не би било добре за страната, в случай че един подобен юрист го докара до там.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР