Българската банка за развитие (ББР) изготви промени в гаранционната програма

...
Българската банка за развитие (ББР) изготви промени в гаранционната програма
Коментари Харесай

Разширяват обхвата на гаранционната схема на ББР в полза на бизнеса

Българската банка за развиване (ББР) изготви промени в гаранционната стратегия за поддръжка на дребния и междинен бизнес, потърпевш от пандемията COVID-19. С тях се уголемява обсегът на държавната мярка, като се дава опция на по-голям брой компании от най-засегнатите от пандемията браншове да се възползват от нея. С решението на Министерски съвет от 28.10.2020 година се усилва размерът на обезпечените от ББР заеми, който към този момент ще може да доближава 2 млн. лв.. С 6 месеца, доникъде на юни 2021 година, се удължава срокът за кандидатстване. Сред допустимите компании към този момент са и огромни предприятия, които са регистрирани като търговски сдружения в страната .

ББР подсигурява 80% от размера на заемите, като процентът се резервира и след утвърдените промени. За да покачат склонността си да кредитират обаче, както и с цел да могат да понижат размера на лихвите по заемите, банките-партньори имат право да изискват вещни обезпечения в размер до 50% от цената на заемите, които договарят.

С признатите промени по програмата към този момент ще могат да аплайват предприятия, чийто личен състав надвишава 250 души, както и такива с годишен оборот над 97,5 млн. лева или със стойност на активите над 84 млн. лева По този метод ще се даде достъп до ликвиден запас и за по-големи предприятия, в това число в областта на туризма и превоза, които до този миг бяха отвън обсега на държавната мярка. Чрез нея ще бъдат подкрепени и по-големите локални производители, чийто бизнес обезпечава претовареност за цели райони в страната.

Приоритет в програмата остава финансирането на МСП, като минималната квота ще бъде най-малко 60% от образуваните портфейли от заеми.

Увеличава се и абсолютният оптимален размер на заемите към едно и свързани лица от 300 хиляди лв. на 1 млн. лв. за МСП и на 2 млн. лв. за огромни предприятия, които обаче следва да са търговски сдружения по смисъла на Търговския закон. По програмата няма да е възможно финансирането на сдружения и на по този начин наречените сдружения по Закон за задълженията и договорите.

Сред значителните усъвършенствания в механизма е опцията за разпределяне на финансов запас за вложения, освен за оборотен капитал.

Предвидено е увеличение на лимита на гаранционни заплащания от страна на ББР към комерсиалните банки по програмата (CAP) от 30% на 50%.

С 6 месеца ще бъде продължен крайният период за кандидатстване за финансиране – компаниите могат да подават претенции пред комерсиалните банки до 20.06.2021 година С още една година ще бъде продължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от заеми. Това ще разреши в допълнение възстановяване на схемите за заплащанията по заемите – от 5 на 6 години.

ББР планува още облекчение на процеса за установяването на затруднено състояние на компаниите по време на корона-кризата, понижаване на условията за асимилиране на средства по оборотните заеми, както и опростяване на процедурата за предявяване на заплащания по предоставената от ББР гаранция. Съществуващите заеми, които ще се включват в обезпечения от ББР портфейл към този момент ще са с по-дълъг гратисен интервал – до 30.06.2021 година

Промените ще влязат в действие след утвърждение на Европейската комисия и след сключване на спомагателни съглашения с всяка от комерсиалните банки-партньори по програмата.

Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на МСП, потърпевши от изключителната обстановка и пандемията COVID-19 започва като антикризисна мярка през м. май 2020 година До момента сътрудници по нея са 8 търговски банки, които отпускат заеми до 300 хиляди лв. за компании със спад на оборота, съкратили личен състав, затворили индустриални пространства и офиси, с неполучени вземания от клиенти и неизплатени суми към снабдители.

До момента от програмата са се възползвали 643 компании , за които ББР е удостоверила гаранции върху финансиране в размер на 90,7 млн. лв. . Предприятията са в едни от най-тежко потърпевшите от пандемията браншове: търговия, туризъм, произвеждане и превоз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР