Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

БАЗ и СЗБ се присъединяват към протеста на 19 октомври срещу космическата цена на тока

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се причисляват към общонационалния митинг на работодателските организации и синдикатите против галактическите цени, които доближава ток ът в България. В 12 часа на 19 октомври 2021 година всички дружно ще излезем пред постройката на Министерски съвет, с цел да кажем на властта какво мислим за бездействието й.

Сегашните нива на цените на електрическата енергия за небитови консуматори са непостижими за множеството предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Не се е случвал в никакъв случай даже и непосредствен до този растеж! Над 600 000 небитови клиента са подложени на ценови потрес - не са единствено огромните и междинните промишлените предприятия, а и дребният бизнес. Това са и лечебни заведения, учебни заведения, детски ясли и градини, ВиК сдружения, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други консуматори, всички небитови консуматори на електрическата енергия.

Това води до несъстоятелност на предприятията, инфлация и обедняване. В тази спешна обстановка не са подхванати никакви ограничения за компенсиране на предприятията. Водени от горното настояваме за отплата на СВРЪХразхода за всеки небитов консуматор на електрическа енергия, с което цената на електрическата енергия за промишлеността най-малко да се приближи до тази на контролирания пазар. За времето от август 2021 година до месеца, когато цената се възстановява. Искаме да се компенсира най-малко 75 % от разликата сред прогнозната цена на КЕВР (119 лв. за мегаватчас) и действителната цена за небитови консуматори (около 400 лв. през последните дни) – разлика, която страната получава под формата на дивиденти от СВРЪХпечалбите, които ще надвишават с над милиард лв. плануваните от БЕХ и още толкоз СВРЪХприходи във Фонда за сигурност на елекроенергийната система и бюджета. Компенсациите би трябвало да са незабавни (а не догодина)! Компенсациите би трябвало да са съответни - от порядъка на 200 лв. на мегаватчас за октомври (а не символичните 50 лв. за МВтч)!

Компенсациите би трябвало да са за всички (а не за няколко предприятия, главно държавни)! Искаме спомагателни ограничения за ограничение вредите за българската стопанска система от скока на цените на ток а и другите енергоносители. Настояваме да спре незаконното безучастие във връзка с цената на електрическата енергия на „ свободния “ пазар! НЕ на енергийното иго! Настояваме и за обективни обезщетения за всички бизнеси, работещи под ограничавания. Настояваме за смяна на мярката 60/40 до работеща такава и за бранш ресторантьорство и хотелиерство. И тъй като знаем, че ще се направи опит нашият митинг да бъде преиначен – наблягане: Протестът не е политически! Борим се за бизнеса си и за хората, които хранят фамилиите си посредством него!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР