Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище
Коментари Харесай

Откриха ново огнище на Африканска чума в свинекомплекс в Русенско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на болестта Африканска чума в свинекомплекс, намиращ се в село Николово, община Русе, област Русе.

Взети са проби, които са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл, в който се отглеждат общо към 17 000 броя прасета от друга възрастова категория.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе е издала акт за забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие.

Месо и артикули, добити от прасета от тази плантация, са възбранени и подлежат на заличаване.

Предстои насилственото умъртвяване на домашни прасета в 3 км защитна зона.

В 10 км надзорна зона се намира една индустриална плантация в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – вид „ персонално стопанство “.

Забранява се търговията, напредването и превозването на живи прасета в 10 км зона. ОДБХ-Русе ще прави клинични прегледи на домашни прасета в обитаеми места, както и ще се вземат проби за вирусологично проучване за гарантиране откриването на болестта Африканска чума по свинете.

Ще се ревизира и за нерегламентирани напредвания и/или търговия на домашни прасета. При определяне на такива, на превозвачите и/или на притежателите на животните ще бъдат формирани актове за определяне на административно нарушаване, а превозените животни ще бъдат умъртвени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР