Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията ще

...
Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията ще
Коментари Харесай

Българска делегация тръгва за Украйна в сряда, съобщи Кирил Петков

Българска делегация с представители на четирите партии в обединението ще замине за украинската столица Киев в сряда. Това заяви в неделя министър-председателят Кирил Петков пред Би Ти Ви.

Предложението на премиера беше обявено за пръв път в петък. Ден по-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба в София, по време на което прикани българските управляващи да заемат ясна позиция във връзка с съветската инвазия в Украйна.

"Ще вървим до Полша и оттова не бих споделил тъкмо маршрута, само че има специфична подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата Киев ", сподели Петков.

Основната цел по негови думи е да се видят потребностите на хората в Киев от място. По време на визитата ще бъдат доставени и обещаните каски и жилетки. "Малка или огромна - това е помощ ", добави министър председателят.

„ Идеята е да пътува по 1 човек от съдружен сътрудник и това пътешестване да стане доста скоро, с цел да може да приготви терена за идното решение ”, сподели вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов пред Нова телевизия.

В събота депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов сподели пред Би Ти Ви, че той ще съставлява партията. Все още не е ясно кой ще е представителят на Демократична България, а Българска социалистическа партия не е коментирала визитата.

Българска социалистическа партия е единствената от четирите партии в ръководещата коалиция, която намерено се опълчва на изпращането на военна помощ от България за Украйна.

В четвъртък се очакваше Народното събрание да гласоподава изпращането на помощ, само че гласуването беше отсрочено. Същия ден водачът на "Демократична България " Христо Иванов се разгласи изрично за изпращане на военна помощ и решението за това с присъединяване на партията си в ръководещата коалиция.

По-късно вечерта водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов в страницата си във Facebook, че е „ от страната на тези, които считат, че Украйна би трябвало да бъде подкрепена по всевъзможен метод – в това число с оръжие “. Това е първата безапелационна позиция на Трифонов, обвързвана с дебатите за изпращане на военна помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР