България трябва да почерпи опит от Испания и двете държави

...
България трябва да почерпи опит от Испания и двете държави
Коментари Харесай

България ще заимства от опита на Испания в кооперирането на земеделските производители

България би трябвало да почерпи опит от Испания и двете страни да стартират да работят взаимно в региона на сдружаването на производителите и кооперативите. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с испанския му сътрудник Фернандо Миранда Сотийос. Българският заместник-министър е на посещаване в Мадрид, по покана на Министерството на земеделието, рибарството и храните на Кралство Испания.

Заместник-министър Джиков подчертава, че преимуществата на кооперативите са обилни, поради опцията им да концентрират по-големи размери продукция и респективно да обезпечават по-добри условия за нейната реализация. По време на формалната аудиенция бяха разисквани множеството преимущества за земеделците, членуващи в обединявания, измежду които достъпът до съвременно софтуерно съоръжение, образования, обмяна на опит и опция за обмисляне на производството, по отношение на потребностите на пазара. Тодор Джиков разяснява, че аграрният бранш има основно значение и за двете страни.

„ Серията от рецесии в последните 3 години демонстрира нуждата от сдружаване на производителите за реализиране на по-устойчиво на пазарните разтърсвания земеделие “, съобщи още той.

Фернандо Миранда Сотийос показа пред българската делегация структурата, организацията и активността на кооперативите в страната, броят на които понастоящем надвишава 3 600. Техният оборот единствено за миналата 2022 година, е достигнал 36 милиарда евро, осигурявайки пазарни позиции и устойчиви приходи на членовете си, които независимо не биха могли да реализират такива резултати.

По време на работната си аудиенция земеделският заместник-министър се срещна и с представители на Cooperativas Agro-alimentarias de España – организацията в Испания, която съставлява кооперациите в земеделието и хранително-вкусовата индустрия пред национални и европейски организации, институции и асоциации. Нейната задача е да разпространява испанското кооперативно придвижване, да предизвиква кооперативния бизнес модел и да способства за възстановяване на рентабилността на кооперативите и тяхното стабилно развиване.

Целта на организацията е да реализира допустимо най-хубавите условия за развиване на бизнес активността на кооперациите, защото те са идеалната формула за възстановяване на приходите на асоциираните производители. По време на диалозите българската делегация се срещна с историята на организацията и модела на ръководство, заимствайки хрумвания, които могат с триумф да бъдат приложени и в българското земеделие, с цел да се подкрепи процесът на коопериране на родните производители, което ще способства за по-устойчивото им и стопански рентабилно развиване.

Тодор Джиков посети и MercaMadrid - най-голямата борса в Европа за търговия, маркетинг и логистика на риба и други пресни храни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР