България ще се стреми да засили връзките си с успелите

...
България ще се стреми да засили връзките си с успелите
Коментари Харесай

Радев представи в Чикаго идеята си информационен портал да свързва емигрантите и бизнеса у нас

България ще се стреми да ускори връзките си с съумелите българи в чужбина, чиито професионални триумфи са най-хубавата реклама за страната ни в интернационалните бизнес среди. Насърчаването на вложенията в България би трябвало да бъде обща задача на институциите и на тези потвърдени специалисти. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за международни компании във финансовото Сити на града, оповестяват от прессекретариата на президента. Румен Радев беше безапелационен, че страната ни се нуждае от нови стратегически вложители, които да оказват помощ за трансформирането на бизнес климата у нас.
Държавният глава показа концепцията за основаването на информативен портал който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и фирмите, които развиват активност в България или имат желание да влагат у нас и търсят експерти в съответни области . Според президента сходна осведомителна платформа следва да съдържа данните както за персоналния опит и експертизата на даден експерт, по този начин и за сферите на активност и плановете на вложителя. „ Подобен информативен портал може да съществува единствено на доброволна основа и за неговото създаване и актуализация ще бъде нужна поддръжката на Министерството на външните работи, Българската организация за вложенията, българските посолства и консулски служби “, съобщи Румен Радев. Държавният глава добави, че в редица европейски страни съществуват стратегии, които предизвикват емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.
По думите на Румен Радев рекламирането на страната ни пред евентуалните вложители не би трябвало да залага на ниските разноски на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е належащо усилването на връзките сред просветителните и научните институции и бизнеса. „ Ако не виждат условия за развиването си в България, хората ще не престават да я напущат “, акцентира президентът.
Младите експерти дефинираха реализирането на промените в правораздаването, ефикасната битка с корупцията и намаляването на административната тежест като съществени провокации за вложителите в България. Те обявиха, че се следят и положителни промени, само че са нужни ограничения за възстановяване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.
По-рано президентът Румен Радев посети българското учебно заведение „ Джон Атанасов “ в Чикаго. Държавният глава акцентира, че в случай че през днешния ден България съществува и ще я има и в бъдеще, то е тъй като даже и в най-тежки времена, българинът е полагал старания за образованието. Президентът поздрави шефа на учебното заведение Боянка Иванова за признаването на опцията българските възпитаници да поставят изпити по своя роден език в щата Илинойс посредством така наречен щемпел за двуезичност и акцентира, че това е национална идея, която ще продължи да бъде отстоявана. Румен Радев благодари на управляващите в Съединени американски щати, на учителите и на българската общественост за напъните да бъде съхранен българският език в Чикаго и удостои Боянка Младенова с Почетния знак на Президента на Република България.
България е влиятелен член на Организация на обединените нации и нейната уравновесена външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия район се ценят високо, съобщи президентът пред български публицисти в Чикаго в отговор на въпрос за резултатите от работата на 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Държавният глава акцентира, че България ще продължи да работи за одобряването на стабилността и европейската вероятност на нашите съседи от Западните Балкани, оповестиха от прессекретариата на президента.
Това, че сме потвърден предан член на Европейския съюз и НАТО не значи, че страната ни не би трябвало да работи за развиването на своите връзки и с трети страни, акцентира още президентът в отговор на въпрос. Румен Радев напомни извършените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои сътрудници от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на обичайните позиции на страната ни на пазарите в тези райони и за възобновяване на просветителния и културен продан. Към България се показва извънредно доброжелателно отношение и би трябвало да търсим благоприятни условия за постигането на взаимноизгодно съдействие, акцентира още президентът.
Запитан дали напъните на страната ни за енергийна диверсификация няма да доведат до утежняване на връзките с Русия, президентът уточни, че България от дълго време е декларирала желанията си да диверсифицира както източниците, по този начин и пътищата за доставки на природен газ. „ Колкото повече пътища и източници на естествен ден, толкоз по-добре за България. Това значи понижен риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията “, съобщи Румен Радев, представен от БГНЕС.
В отговор на въпрос за ескалацията на напрежение, подбудено от нуклеарната стратегия и ракетните тествания на КНДР, президентът акцентира, че тази рецесия не може да има военно решение. „ Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и доста водачи към този момент се изрекоха в тази тенденция “, съобщи Румен Радев. Президентът изрази и вярата си за намирането на дипломатически средства и за разговор, с който тази рецесия да бъде преодоляна.
Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, уточни още президентът и добави, че това изисква национални старания и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в доста по-привлекателно място за живот. Попитан за препоръчаното от него основаване на указател на българите в чужбина, президентът съобщи, че става въпрос за информативен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за опциите за професионална реализация, в сходство със своето обучение, подготовка и опит, а бизнесът – подобаващите фрагменти за своите планове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР