България ще разкрие служба по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска

...
България ще разкрие служба по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска
Коментари Харесай

България ще разкрие свое търговско представителство в Саудитска Арабия

България ще разкрие работа по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска Арабия. Това бе разисквано по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и Абдулазиз Ал-Рашид, заместник-министър по икономическите въпроси. Службата ще бъде обособена след разкриването на посолство на Република България в кралството.

„ Между нашите две страни има доста огромен необработен капацитет в областта на стопанската система, който с общи дейности можем да насърчим “, сподели заместник-министър Манолев. Изразено беше общо мнение, че изключително значими тематики, в които може да си сътрудничим и да обменяме опит, са ограниченията за поощряване на младежката претовареност и основаването на предпоставки за диверсификация на стопанската система.

Създаването на смесена комисия по икономическите въпроси сред България и Саудитска Арабия бе контрактувано по време на среща сред заместник-министър Манолев с заместник-министъра на търговията и вложенията инж. Мажед Ал-Бауарди. Всички елементи и оперативни въпроси за нейното основаване ще бъдат обменени по документален път в идващите месеци. Очакванията са комисията да се утвърди като конгрес за действен разговор сред двете страни в областта на стопанската система. Заместник-министър Манолев показа и опциите за вложения в България, като акцентира стратегическото й географско състояние и опцията да предложи най-близка локация за достъп до единния европейски пазар.

Български компании могат да вземат участие в планове за инженеринг и създаване на възобновими енергийни източници в Саудитска Арабия. Това бе разисквано на среща с доктор Абед Ал-Саадун, заместник-министър на енергетиката, индустрията и минералните запаси. Сред секторите от съвместен интерес бяха посочени и осведомителните и информационните технологии. Големи вероятности има и в региона на строителството – все още в Саудитска Арабия се осъществят огромни инфраструктурни планове, в които могат да вземат участие български компании като реализатори и подизпълнители. Договорено бе да се предизвикват повече срещи сред бизнеса от двете страни, с цел да започват съответни планове в тези области.

Подписването на съглашение сред Българската организация за вложения и Агенцията за вложения на Саудитска Арабия бе контрактувано на среща на заместник-министър Манолев с шефа на организацията инж. Ибрахим Ал-Омар. Структурата е единно звено за всеки задграничен вложител, който желае да навлезе на саудитския пазар. Двамата разискаха опциите за стратегическо съдействие с БАИ и обмяната на опит. Ибрахим Ал-Омар пое ангажимент организацията да се включи в организирането на бизнес конгрес сред двете страни през идната година, както и за подпомагане при интерес от страна на български компании за присъединяване в планове в Саудитска Арабия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР