България ще изпрати военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, реши

...
България ще изпрати военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, реши
Коментари Харесай

Решено: Пращаме военна помощ на Украйна. Какво? Тайна ОБЗОР

България ще изпрати военна и военнотехническа поддръжка на Украйна, реши през днешния ден Народното събрание. " За " гласоподаваха 148 депутати, " срещу " - 46, а " въздържал се " - един. Решението не бе подкрепено от 20 депутати от Българска социалистическа партия, като от тяхната група Явор Божанков гласува  " За ". Срещу изпращането на оръжие на Украйна бяха и депутатите от  " Възраждане ". Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък " поддържаха единомислещо проекторешението. От ПГ на " Продължаваме Промяната " Асен Василев се въздържа.

Обемът и типът на въоръжението, което България ще даде на Украйна, са засекретени. 
-->
Предстои народните представители да гласоподават законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, написа dir.bg.

Парламентарното съвещание стартира със скандал, защото точката бе препоръчана за изключително гласоподаване. Така и то мина напрегнато и противопоставящи тези по тематиката. В началото на дебатите съвещанието беше закрито, само че по-късно още веднъж стана обществено, а по време на закритата част народни представители от " Българска социалистическа партия за България " излъчваха онлайн в обществените мрежи протичащото се в пленарната зала.

Министърът на защитата да разсекрети листата на оръжията, които предоставяме на Украйна - за това прикани на брифинг в Народното събрание ръководителят на левицата Корнелия Нинова.

В началото на ноември Народното събрание разпореди на Министерския съвет в период до един месец да внесе план на решение за даване на военна и военно-техническа поддръжка за Украйна, " като принос към общите старания на интернационалната общественост за подкрепяне жертвите на експанзията, съгласно българските благоприятни условия, гарантирайки сигурността и отбраната на популацията ". Решението беше подкрепено от 175 депутати, " срещу " бяха 49, един се въздържа.

" Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в сходство с моя закостенял метод ", съобщи през вчерашния ден служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти. Вчера на взаимно закрито съвещание парламентарните комисии по защита и по външна политика поддържаха план на решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна. Решението с вносител Министерски съвет планува Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България по отношение на осъществяване на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна.

Предвижда се още присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в границите на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или Многонационалното командване за профилирана подготовка в Германия, гласи още проекторешението.

Подкрепата за Украйна се предлага да бъде осъществена по два метода.

Първият е посредством подписване на съглашение на двустранна основа с украинската страна за даване на въоръжение, техника и муниции. Вторият механизъм за подкрепяне на Украйна е посредством принос към Мисията на Европейски съюз за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Целта на задачата е да способства за увеличението на военните качества на украинските въоръжени сили за дейно осъществяване на интервенции за даване на опция на Украйна да пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници, както и да упражнява дейно суверенитета си и да отбрани цивилното население, се показва в претекстовете на вносителя - Министерския съвет.

 По време на дебата опълчването бе остро 

С дейностите си сега " евроатлантическата навалица ", която се пробва да прокара това решение, единственото, което ще реализира, е да ускори антиевроатлантическите настроения на българите, разяснява водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Правете го, тъй като работи за нас, само че един ден ще ви се наложи да плащате за тези свои решения, обърна се той към политическите сили, които поддържат военната помощ за Украйна. Нямаме интерес да влизаме в един спор, в който към този момент влизаме, да разгаряме един спор, който великите сили към този момент се пробват да потушат, акцентира той. От " Възраждане " ще създадем нужното, с цел да може България да следва политика в благозвучие с националните ни ползи и с настроенията на българските жители, съобщи Костадинов.

С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят, съобщи Стоян Михалев от " Демократична България ". Защо ползвахте електронните устройства, това е " отвратителна капиталистическа технология ", за какво я ползвахте, за какво не пишете на лист хартия, нали вярвате на хартиената бюлетина, обърна се той към левицата. Нейни представители излъчваха по-рано онлайн закритото съвещание на Народното събрание по тематиката за военната поддръжка, което обезсмисли то да е закрито, и продължи като обикновено съвещание. Това Народно събрание не е изпълнителна власт, имаше задоволително специалисти, които са изготвили лист какво можем да предоставим, какви са спецификите на това оръжия, разяснява Михалев. Той назова решението закъсняло, само че съобщи безапелационната поддръжка на Демократична България за него.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ уточни, че има тематики, които са за партийно-политическа приложимост, само че и такива, за които, колкото по-малко се приказва, е по-добре за самата тематика. Случаят е тъкмо подобен, акцентира той. Затова, по думите му, ние би трябвало да бъдем лоялни, само че и почтени членове в Европейски Съюз, НАТО. А в Народното събрание остава да бъдем поредни и да утвърдим препоръчаното от Министерския съвет, без да използваме тематиката за тяснопартийни политически ползи, посъветва политикът.

От левицата за следващ път настояха в Народното събрание да дойдат представители на изпълнителната власт и президентът Румен Радев и осъдиха изпращането на оръжие за Украйна. Явор Божанков от " Българска социалистическа партия за България " обаче изрази друго от парламентарната си група мнение - той не има вяра, че с това решение България ще бъде въвлечена във война. Решението е значимо, то е алегорично и ще сложи страната ни по пътя на нейния цивилизационен избор, посочи депутатът. Божанков подсети, че Русия неотдавна ни е оповестила за неприятелска страна без да сме изпращали оръжие. Войната ще свърши, ще бъде лицемерно България да желае да е част от стратегиите за възобновяване на Украйна, акцентира представителят на левицата. Убеден съм в едно - ще пристигна ден, в който ще беседваме отново кой е бил прав, ще се носи отговорност и аз мога да ви кажа едно - Русия няма да завоюва тази война, съобщи той. Радвам се, че в България има такова болшинство и че другата част не е болшинство, приключи той.

Днес демонстрирахте трагично разминаване с възгледите на Вашата групировка, приветствам Ви, обърна се към него Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). Но, означи той, пропуснахте да кажете, че Българска социалистическа партия се явява генетичен и горделив правоприемник на антифашисткото придвижване в България.

Опорката, че всички вършат по този начин, пада, тъй като има европейски страни, които споделиха " не " на доставянето на оръжие за Украйна, а дават филантропична помощ, одобряват бежанци, взе думата водачът на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова. Ако сме народ и страна, която мисли за националния си интерес, би трябвало да водим този диалог без оценки и политически " изхвърляния ", добави тя. Знаете ли какво ще гласувате през днешния ден, този, който знае, да си вдигне ръката, обърна се ръководителят на левицата към всички депутати в залата. До започването на съвещанието през днешния ден едвам 16 от 240 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласоподават, заяви тя. Останалите - в незнание, безропотно, ще натиснат копчето, с което ще решат един от най-важните въпроси за България, разяснява Корнелия Нинова. Позицията на " Българска социалистическа партия за България " е " не " на доставянето на оръжия за Украйна - това ни въвлича в спора, " за " търсене на спокойно решение, усмиряване на света и България, напомни тя.

Председателят на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) акцентира, че решението е подбудено от военната експертиза, която е споделила какво оръжие може и какво не може да бъде предоставено, в съгласие е и с Украйна, с цел да може жителите и цивилната инфраструктура в Украйна да бъдат предпазени.

  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР