България, Северна Македония и Албания си разделиха задачите по проектите,

...
България, Северна Македония и Албания си разделиха задачите по проектите,
Коментари Харесай

София, Скопие и Тирана си поделиха задачите по "Коридор 8" и го обявиха за "абсолютен приоритет"

България, Северна Македония и Албания си разделиха дилемите по плановете, които би трябвало да изградят отлагания с години Коридор №8.

Това стана с меморандум, подписан от тримата министри на превоза - българския Христо Алексиев, албанския Белинда Балуку и македонския Благой Бочварски.

Меморандумът за съдействие в построяването на устойчива инфраструктура по протежението на " Коридор 8 " е единствено дребна крачка по план, чието дългогодишно закъснение пречи за реализиране на директна и комфортна връзка сред Адриатическо и Черно море, за сметка на комерсиалните пътища север-юг, през Гърция и Сърбия.

Забавяне

Северна Македония е признавала (направи го и ), че през годините е отдавано доста по-голямо значение на връзката със Сърбия, само че рецензии за липса на дейности от години има и към България.

Моментът на подписа обаче е значим в напъните за разрешаването на разногласията сред България и Северна Македония. Блокадата, наложена от София на европейския път на Скопие, хвърли светлина и върху неналичието на съдействие в редица основни браншове - от стопанска система и превоз до просвета. Двете страни се ангажираха в последната година да работят за подсилване на съдействието - оттатък взаимните нападки за езика, историята и " правата на общностите " - в тези сфери, които се загатват и в Договора за добросъседство.

Ще има и общи дейности по промотирането на плана, в случай че се съди по думите на министър Христо Алексиев пред Българска телеграфна агенция. " Ще го преглеждаме като общ план дружно с цялата инфраструктура - пристанищна, железопътна и автомобилна, терминална, който след време да оперира с единни параметри и да дава доста добра транспортна съгласуваност, ефикасна транспортна услуга и съгласуваност сред Адриатическо и Черно море, както и всички градове и стопански райони по продължение на коридора, " споделя още той.

Какво следва в България

По думите му България стартира построяването на изчезналите връзки по коридора и в тази връзка идната седмица се пуска търгът за правата Перник - Радомир, а връзката Радомир - Гюешево се приготвя сега. Следващата година МТИТС ще разгласи процедура за строителство на връзката от Радомир до Гюешево. Тези планове са заложени и като цели в новата оперативна стратегия, която към този момент се назовава " Транспортна съгласуваност ".

Това, което България следва да завърши по " Коридор 8 ", е главно връзката София - Перник - Радомир, Радомир - Гюешево и общия граничен тунел. Следващата седмица ще се разгласи търгът за строителство на стоманения път и сигнализацията по трасето София - Радомир. По цялото продължение на коридора имаме подписани контракти, посочи министърът. Като цяло тези планове са включени в " Транспортна съгласуваност и са предпочитани планове ", сподели той.

За Северна Македония акцент ще е построяването и завършването на връзките до границите с България и Албания. Според министър Бочварски плануваната от Северна Македония инвестиция единствено за жп инфраструктурата по коридора е за над 1 милиарда евро. Той счита, че до края на годината ще бъде пусната процедурата по първите два лота на жп връзката с България. Тя ще стартира при започване на 2022 година и нейната инвестиция е за 200 млн. евро. Третата степен на построяването е от Крива Паланка до границата с България и желанията са скоро да стартира работа взаимно с българското държавно управление.

От албанска страна най-важно е обновявавето на жп линията Тирана-Дуръс и нови жп връзки - до интернационалното летище " Майка Тереза " и до границата с Северна Македония.

" Коридор 8 "

Главното направление на паневропейски транспортен " Коридор 8 " е: Бари/Бриндизи - Отранто/Отрантски пролив - Пристанище Драч/Пристанище Вльора - Тирана - Елбасан - Кяфасан - Струга - Кичево - Гостивар - Тетово - Скопие - Куманово - Крива паланка - Деве хълм - Кюстендил - София - Пловдив - Бургас/Варна.

Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, стоманените пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури - помощни уреди, нужни за ръководство на трафика по маршрута.

Направлението на коридора подсигурява неговото взаимоотношение с още три паневропейски транспортни коридора. На българска територия той се пресича или се свързва директно с трасетата на коридори нр. 4, 9 и 10.

Общата дължина на Паневропейски транспортен кулоар нр.8 е сред 1220 и 1350 км, според от характерните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а построената железопътна част е 747 км. Около 52 на 100 от пътната инфраструктура и над 55 на 100 от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са построени и са в употреба. Единственият неизграден български сектор по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина към 2,5 км, договаряния за което се водят близо две десетилетия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР