България се нарежда на 26-о място (заедно с Гърция) сред

...
България се нарежда на 26-о място (заедно с Гърция) сред
Коментари Харесай

България е в дъното на европейска класация по навлизането на цифровите технологии

България се подрежда на 26-о място (заедно с Гърция) измежду 27-те страни членки на Европейски Съюз в класирането по Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото (DESI) за 2021 година, заяви Европейската комисия.

По отношение на човешкия капитал нивото на България към момента е измежду най-ниските в Европейски Съюз.

Лицата, които имат най-малко съществени цифрови умения, възлизат на 29 на 100 от популацията на България на възраст от 16 до 74 години в съпоставяне със приблизително 56 на 100 за Европейски Съюз.

Предприятията към момента срещат компликации при намирането на дипломиран личен състав, с цел да реализират нововъведения и да се разрастват, показват от Брюксел.

Що се отнася до свързаността, България доближава едвам 59% при цялостното разпространяване на широколентовия достъп до интернет измежду семействата с абонамент (средна стойност за Европейски Съюз: 77 на сто).

Страната ни също по този начин изостава при разпространяването на закрепен широколентов достъп до интернет със скорост най-малко 100 мегабита в секунда (Mbps) - 15 на 100, при приблизително 34 на 100 за Европейски Съюз.

При мобилния широколентов достъп има висока степен на покритие с 4G мрежи, само че покритието с 5G мрежи е нула % за 2020 година в съпоставяне със приблизително 14 на 100 за Европейски Съюз.

Разпространението на мобилен широколентов достъп до интернет към момента е ниско - 63 на 100 (при приблизително 71 на 100 за ЕС). Неотдавна завършилият търг за радиочестотен набор за 5G мрежи е значима стъпка към реализиране на навреме внедряване на 5G, макар че към момента липсва задоволителен радиочестотен набор в избрани обхвати. В резултат от търга беше реализирано доста усъвършенстване спрямо 2020 г.Готовността за нахлуване на 5G в този момент е 20.55 на 100 при приблизително 39 на 100 за Европейски Съюз.

По отношение на консолидираното на цифровите технологии от страна на предприятията в България картината е смесена, считат специалистите на Европейска комисия.

Държавата влага в научни проучвания и цифрова инфраструктура, само че тяхното влияние би се нараснало, в случай че повече предприятия бъдатнасърчавани да ги употребяват. Освен това интензивното информиране по какъв начин новата инфраструктура може да помогне на дребните и междинните предприятия да се цифровизират и да покачат нивото на уменията си може да има позитивно влияние.

Използването на изкуствен интелект е по-широко публикувано от междинното за Европейски Съюз. От друга страна множеството дребни и междинни предприятия към момента не правят електронна търговия. Едва 8 на 100 от българските дребни и междинни компании вършат онлайнпродажби, а 3 на 100 от тях осъществят трансгранични продажби. Към момента 8 на 100 от оборота е от онлайн сегмента, като тези стойности са почти на половина на съответните междинните за Европейски Съюз.

По отношение на цифровата обществена администрация остарялата правна уредба продължава да е съществена спънка. Потребителите на услуги на електронното ръководство съставляват едвам 36 на 100 от потребителите на интернет (средно за Европейски Съюз: 64 на сто), а цифровите публични услуги за
жителите са с резултат 57 от 100 (средно за Европейски Съюз: 75).

Независимо от това цифровите публични услуги за предприятията и потреблението на отворени данни от обществените администрации са малко над междинното за Европейски Съюз.

Националната тактика в тази област и активността на Държавнаагенция " Електронно ръководство " доведоха до обещаващи усъвършенствания. Бяха подхванати редица дейности за работа с хората, за да се насърчи потреблението на услугите на електронното ръководство (с поддръжката на фондовете на ЕС).

Все още има забавяния в използването на електронна идентификация и електронния автограф, макар че се оферират и други способи за идентификация. Беше обещано преимущество на системите за подкрепяне на решенията в региона на електронното опазване на здравето, с цел да се поддържат процесите на администриране в опазването на здравето и акцията за имунизация против Covid-19, написа в известието.

Общото ниво на главните цифрови умения в България е най-ниското в Европейски Съюз . Делът на лицата с най-малко съществени умения в региона на цифровите технологии възлиза на 29 на 100 от българското население на възраст от 16 до 74 години, до момента в който приблизително за Европейски Съюз този дял е 56%.

Едва 11% от лицата имат умения над главните, което е малко под една трета от междинната стойност за Европейски Съюз.

Специалистите в региона на ИКТ съставляват 3.3 на 100 от общата претовареност. Този индикатор бележи повишаване спрямо 2019 година (като стойностите доближават тези от 2018 г.), въпреки че това е малко като дял от работната мощ поради дефицита на пазара на труда и по-бързото нарастване на междинната стойност за Европейски Съюз, която в този момент е 4.3 на 100.

Жените обаче са 28 на 100 от всички експерти по ИКТ, което прави България водач по този индикатор в Европейски Съюз .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР