България се готви за едно от най-важните събития в сферата

...
България се готви за едно от най-важните събития в сферата
Коментари Харесай

България открива Институт за компютърни науки и AI, подкрепен от двата най-големи технологични института на Швейцария

България се готви за едно от най-важните събития в областта на научното развиване - основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София на 11 април. 

Институтът INSAIT се открива в партньорство с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL) - и ще е част от структурата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 

Идеолог на INSAIT е известният български откривател проф. Мартин Вечев, който управлява Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich. 

44-годишният българин е част от екипа, който през 2020 създаде първия език за програмиране за квантови компютри на високо равнище – Sliq. Вечев приключва компютърни науки в Simon Fraser University в Канада, а по-късно и докторантура в Кеймбридж. Печели премия за млад откривател Робин Милнър, която се връчва от ACM за признание на извънреден принос на млади откриватели в региона на програмните езици. Връчен му е и наградата CACM Research Highlight, притежател е на още няколко награди като IBM Research Division Award. 

В откриването на института ще вземат участие както ръководителите на ETH Zurich и EPFL, по този начин и директорът на Гугъл AI Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services Байрън Кук, носителят на Нобелова премия по химия от 2011 година проф. Дан Шехтман (Technion, Израел), и носителят на нагадата " Тюринг " проф. Шафи Голдвасер (MIT, UC Berkeley), наред с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, еврокомисаря Мария Габриел и др. 

Председател на Консултативния съвет на INSAIT ще е проф. Драгомир Радев, който преподава компютърни науки в Йейл. 

Подготовката за откриването INSAIT лишава близо три години, като през септември 2021 година Народното събрание ратифицира съглашение с двата швейцарски института, с цел да може да обезпечи финансовия ангажимент на страната за 10-годишен интервал. 

Министърът на образованието акад. Николай Денков разказва бъдещия институт като " обект със стратегическо значение за страната ". 

Тази позиция е подкрепена и от неговия предходник - Красимир Вълчев (ГЕРБ). По време на дебатите в пленарна зала по законопроекта за INSAIT той показва, че " този план е едно от най значителните, най-смислените неща, които това Народно заседание може да одобри ". 

" С приемането му България има шанса да бъде на картата на развиването на изкуствения разсъдък, да има школа за развиване на изкуствен интелект. Шансът ни това да се случи е, че един от най-хубавите европейски – може би и международни учени, е българин ", споделя Вълчев. 

Той акцентира още, че двете швейцарски политехники са най-престижните софтуерни школи в Европа, като са дали десетки Нобелови лауреати. 

Финансирането на Института в структурата на СУ е на обща стойност от към 167 млн. лева и е за сметка на средствата, отделени в бюджета за Националната пътна карта за научна инфраструктура. 

" Финансовите изгоди, които чакаме от основаването му в региона на IТ технологиите, са извънредно високи и ще надвишават инвестицията от страна на българската страна ", споделя ръководителят на Комисията по бюджет Любомир Каримански в отчета, с който поддържа ратификацията на съглашението за учредяването на института. 

Създателите на INSAIT дефинират появяването му като преломен миг в историята на науката и нововъведенията освен в България, само че и в района. 

" Каузата на INSAIT е да наложи България като международна дестинация за проучвания и нововъведения, като се трансформира в притегателна точка за топ гении, и да сътвори предпоставки за развиването на стопанска система, основана на артикули с висока добавена стойност и интелектуална благосъстоятелност ", споделят още те. 

Институтът ще се управлява от международно приети български и задгранични учени, които работят към университети в Съединени американски щати, Швейцария и Израел. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР