България продължава да не спазва изискванията на Орхуската конвенция и

...
България продължава да не спазва изискванията на Орхуската конвенция и
Коментари Харесай

Пак предупреждение, че България може да е първата изключена от голяма международна екоконвенция

България продължава да не съблюдава условията на Орхуската спогодба и може да бъде първата страна, изключена от нея, предизвестява обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ". От приемането на Конвенцията през 1998 година предизвестия за изключване от Конвенцията са изпращани още само на Украйна и Туркменистан.
Причината за изказванието за изключване на България, което се прави не за пръв път от природозащитниците, е първият отчет на Комитета за сходство по конвенцията от 18 февруари, 2019 година за напредъка по осъществяването на негово решение VI/8d по отношение на използването на конвенцията в България. Припомняме, че още през 2017 година " За да остане природа в България " направи това предизвестие, като тогава беше посочено, че вероятно изключване може да последва, тъй като в Закона за устройство на територията (ЗУТ) по този начин и няма опция за даване право на жителите да апелират незаконосъобразни устройствени проекти и разрешителни за градеж . Това условие е залегнало в решение V/9d от срещата на страните членки към Орхуската спогодба от 1 юли 2014 година, а срокът за осъществяване на решението изтиче на 31 януари 2017 година
Сега, в отчета на Комитета за сходство по конвенцията, се показва, че България би трябвало да извърши условията на решение VI/8d на Съвета на страните членки на Орхуската спогодба до 1 октомври 2019 година - в противоположен случай следва прекъсване на правата ѝ по Конвенцията. И още веднъж става въпрос за опция жителите да апелират пред съда общи и подробни устройствени проекти, както и позволения за градеж в нарушаване на екологично законодателство .
Според " За да остане природа в България ", от България се чака да предприеме законодателни или административни ограничения, с цел да не се позволява реализацията на рискови за околната среда капиталови планове посредством голословно използване на предварителния осъществявания на решенията им по Оценка на въздействието върху околната среда.
От " За да остане природа в България " са безапелационни, че Законът за устройство на територията съдържа мощни ограничавания във връзка с обжалваемостта на устройствени проекти и разрешенията за градеж, които се простират единствено до съсобственици и някои съседи. Това основава условия за корупция, тъй като оставя изхода от сходни решения напълно в ръцете на две евентуално заинтригувани страни: общините и вложителите.
През 2011 година " За да остане природа в България " се обърна към Комитета за използване на Орхуската спогодба - най-влиятелната интернационална институция за отбрана на гражданските права в региона на екологията. Целта беше да се даде опция на жителите да заемат дейна и пълноценна позиция във връзка с качеството на живот и сигурността им.
Заради множеството случаи на стеснен достъп до правораздаване на жителите, Комитетът за използване на Орхуската спогодба взе извънредно изрично решение през 2014 година, което има европейска значителност, защото задължава държавите-членки да дават достъп до правораздаване във всички случаи на застрояване в нарушаване на екологичното законодателство, припомнят природозащитниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР