България придобива репутация на рай“ за пране на пари, се

...
България придобива репутация на рай“ за пране на пари, се
Коментари Харесай

ДАНС: Перат пари през малките фирми

България придобива известност на „ парадайс “ за пране на пари, се споделя в Националната оценка на рисковете
България придобива известност на „ парадайс “ за генериране на облаги от закононарушения или изпиране на пари. Това се споделя в Националната оценка на рисковете от изпиране на пари и финансирането на тероризма в България, направена от Държавна организация Национална сигурност /ДАНС/. Според документа пари у нас е по-лесно да се перат посредством дребните и междинни компании, защото контролът върху тях не е толкоз огромен.

„ Малките и междинни предприятия се обрисуват като по-уязвими за опасности от изпиране на пари, защото не са обект на същия надзор от страна на страната, на какъвто са подложени по-големите предприятия ”, се споделя в оценката на риска на ДАНС. И се дава образец - секторът на недвижимите парцели, във връзка с който не се ползват условия за лицензиране или регистрация и който не разполага с ефикасен механизъм за саморегулация. В резултат на това, във връзка с бранша е налице по-висока степен на накърнимост за вложение на средства с незаконен генезис, написа още в документа. Според него съществуват редица стопански браншове, които нормално се употребяват за изпиране на пари в другите му етапи. Най-уязвимите за изпирането на пари стопански браншове включват горивата и въгледобива, търговията на едро и дребно, недвижимите парцели, превоз и селско стопанство в подтекста на измамите с еврофондове.

В документа се показва, че територията на България е част от открит търговски и транспортен кулоар сред Средния Изток и Европа, прочут като „ Балканския маршрут ”. Той  се употребява за незаконни цели, в това число контрабандата на артикули и трафика на опиати, хора, оръжия, като по едно и също време артикули и средства със легален и противозаконен генезис минават през маршрута към или от Централна/Западна Европа или Североизточна Европа и Азия “, сигнализират от ДАНС.

„ Балканският маршрут ” служи още като кулоар за превозването през границата на огромни суми пари в брой към и от Европа. В обособени случаи има данни за потребление на системи като „ хавала ” за задачите на финансирането на тероризма, свързани с мигрантските потоци от последните години.

В документа се показва, че локални видни политически персони съставляват висок риск от изпиране на пари, в това число за вложение и разслояване на средства в чужбина. Впоследствие тези суми се връщат в Европейски Съюз и България посредством редица схеми.

„ Това е един от най-високо рисковите фактори поради обстоятелството, че следствията евентуално могат да доведат до политическа и обществена неустойчивост “, означават от ДАНС.

Тъй като българският финансов бранш генерира относително дребна част от Брутният вътрешен продукт главната част от изпираните средства „ минават ” през българската финансова система, без същата да е “крайна ” дестинация за консолидиране на тези средства в разнообразни финансови артикули.

„ В банковия бранш, преводите в страната, презграничните преводи и касовите тегления са методите, които доминират в случаите на изпиране на пари. Налице са трендове за потреблението на тези средства най-вече от страна на локалните юридически лица за улеснение на изпирането на пари, добити от данъчни закононарушения “, се споделя в отчета, представен от БГНЕС.

Рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм са евентуално нараснали в случаите на нови артикули като виртуалните валути, които се нуждаят от спомагателен изчерпателен разбор, означават от ДАНС.

От Агенцията установяват, че забележителна част от българската стопанска система е подвластна от разходването на държавни и бюджетни средства и възлагането на разнообразни типове публични поръчки и обществени действия, които се свързват с опцията за нелегално заграбване на обществени средства от страна на видни политически персони и евентуално забъркани лица от частния бранш. Друг забележителен източник на финансиране, обвързван с разнообразни измами, са еврофондовете.

„ В този смисъл, общественият бранш е евентуално главен източник на средства, които могат да бъдат присвоени по незаконен метод, и след това да бъдат влагани и разслоявани посредством разнообразни начини “, се споделя в отчета.

Общо 32 рискови събития за изпиране на пари и 10 рискови събития за финансиране на тероризъм са регистрирани от сегашния отчет на ДАНС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР