България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на

...
България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на
Коментари Харесай

Кирил Петков: България ще търси изключение от спирането на вноса на руски газ и петрол за ЕС

България поддържа глобите против Русия като средство за прекъсване на нейната инвазия в Украйна, само че евентуално ще търси изключение за възбрана на вноса на съветски природен газ и нефт, в случай че такова предложение бъде импортирано в границите на Европейски Съюз, съобщи министър председателят Кирил Петков в изявление за организация Ройтерс, съобщи Банкер.

Агенцията означи, че България е съвсем напълно подвластна от доставките на газ от съветския монополист " Газпром ", до момента в който единствената й петролна рафинерия, благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ", обезпечава над 60% от употребяваното гориво в страната.

България би подкрепила всевъзможни ограничения, тъй като ние в действителност сме срещу войната, само че за тези две (забрана на вноса на съветски газ и петрол), може би ще желаяме изключение... Нямаме настоящи други възможности сега, ние сме прекомерно подвластни от съветските доставки ", уточни Кирил Петков.

" Ние изцяло поддържаме украинския народ, подкрепихме първия пакет от наказания, даже сме отворени и за други наказания, единствено тези две наказания би било мъчно да приемем като стопанска система и като страна ", означи той пред Ройтерс.

България работи за диверсификация на доставките на природен газ и води договаряния за импорт на по-големи количества азербайджански газ, до момента в който изследва и разновидностите за полутечен природен газ, доставян през гръцките пристанища, уточни още Петков.

" Нашата страна, която употребява два руски нуклеарни реактора с мощ 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ", преценя по какъв начин да действа с нуклеарното съоръжение, доставено за нейния нуклеарен план от 2000 мегавата в Белене ", сподели Петков.

Агенция Ройтерс припомня, че България към този момент е платила на Русия за оборудването, като държавното управление обмисля дали да го употребява като част от хибриден реактор, който може да употребява гориво от Съединени американски щати или Западна Европа, или да продаде оборудването на друга страна и да стартира още веднъж с нова технология, а не с съветската, уточни българският министър председател.

Кирил Петков също по този начин уточни, че държавно управление ще стартира да закупува 1,5 милиона тона пшеница, с цел да обезпечи питателните си доставки до реколтата идната година и да избегне опасности, които могат да зародят от възможни повреди в атомни електроцентрали в Украйна. България, която създаде над 7 милиона тона пшеница предходната година, не възнамерява да не разрешава износа на пшеница, уточни напият министър председател пред Ройтерс и добави, че страната ще усили и запасите си от царевица и слънчоглед.

Петков също по този начин сподели, че България, която има закрепен курс на лв. към еврото, към този момент се придържа към задачата си да се причисли към еврозоната от януари 2024 година Той сподели, че инфлацията ще остане значително в сходство с тази в страните от еврозоната.

" България има валутен ръб, тъй че по някакъв метод към този момент все едно сме в еврозоната, нищо не се трансформира за нас. Нямаме обособена парична политика... Нашата инфлация ще бъде много близо до европейската инфлация ", сподели той и добави: " Засега оставаме на актуалната целева дата 2024 година (за влизане в еврозоната) и се надяваме, че ще успеем да я осъществим ".

Според Петков би било добре страните от Европейския съюз да си поделят част от разноските за грижата за украинци, бягащи от съветската инвазия.

Пред Ройтерс той уточни, че българското държавно управление е изготвило проект за приемане на към 50 000 украински бежанци, който проект ще коства на страната ни към 2 милиона лв. дневно за храна и заслон.

" Би било в действителност добре и мисля, че освен за България, само че и за всички погранични страни като Румъния и Полша, да можем да споделим част от тежестта и част от разноските с целия Европейски съюз ", сподели той.

Петков добави в изявлението си пред Ройтерс, че към този момент България ще продължи с проектите си и без в допълнение финансиране от Европейски Съюз и може да разшири схемата, с цел да одобри до 100 000 души - както от близо 250-хилядното етническо българско малцинство в Украйна, по този начин и други бежанци.

" България приема всевъзможни бежанци и няма никакви дискриминационни филтри ", уточни Петков.

" Хотелите в нашата страна предложиха да одобряват хора и държавното управление се съгласи да възвръща на бизнеса по 40 лв. на човек дневно ", добави той.

От 38 000 бежанци, които са влезнали в България, към 21 000 са избрали да останат, сочат данни на българската гранична полиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР