България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на

...
България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на
Коментари Харесай

Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани внос на руски газ

България поддържа глобите против Русия като средство за прекъсване на военните ѝ дейности в Украйна, само че най-вероятно ще търси изключение от възбраната за импорт на съветски природен газ и нефт, в случай че Европейски Съюз внесе такова предложение. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в изявление за Reuters в понеделник.

Страната ни е съвсем напълно подвластна от доставките на газ от „ Газпром “, до момента в който единствената рафинерия у нас, благосъстоятелност на съветската „ Лукойл “, създава над 60% от горивото, което се използва в България.

Съединени американски щати намекнаха за възбрана на вноса на съветско гориво, даже и без сътрудниците от Европейски Съюз да се съгласят. На 7 март Германия – най-големият покупател на съветски недопечен нефт, отхвърли да работи по проект за налагане на енергийно ембарго. Същото е мнението на българския министър председател.

„ България ще поддържа всевъзможен вид ограничения, тъй като в действителност сме против войната, само че за тези две неща (б.а. – нефт и газ) – може би ще помолим за изключение... В момента нямаме опция, прекомерно сме подвластни “, съобщи Петков пред Reuters.

„ Напълно поддържаме украинците, подкрепихме първия пакет от наказания и даже сме отворени за други наказания. Само за тези двете - ще бъде доста мъчно за нас като стопанска система и като страна “, добави министър председателят.

България работи по газовата си диверсификация и води дейни договаряния за по-големи количества от Азербайджан. В същото време преглежда вариантите за полутечен природен газ, доставян през Гърция, сподели още Петков.

Войната докара цената на природния газ в Европа за първи път покрай $4000 за 1000 куб. м. на 7 март, преди да спадне до равнище към 2900 $. Междувременно цените на петрола се повишиха до 139 $ за барел, след което още веднъж имаше спад.

Пред организация Reuters министър-председателят съобщи още, че българското държавно управление разисква по какъв начин да работи с нуклеарните мощности в неизградената атомна централа в Белене, където има доставено съоръжение от Русия. Кабинетът обмисля дали да употребява Белене като част от " хибриден реактор ", който може да употребява американско или западноевропейско гориво, или да продаде оборудването на друга страна и да стартира с нова технология, която не е от Русия, сподели Петков.

„ Центристкото съдружно държавно управление на Петков “, както го разказва Reuters, ще стартира да купува и 1,5 млн. тона пшеница, с цел да укрепи питателните си ресурси през идната година и да избегне рисковете. България създаде над 7 млн. тона пшеница през предходната година и не възнамерява да забрани износа на продукта, съобщи министър председателят, като добави, че страната ще ускори и запасите си от царевица и слънчоглед.

Петков сподели, че България към този момент се придържа към задачата си да се причисли към еврозоната от януари 2024 година Той съобщи, че инфлацията ще остане в огромна степен в сходство с тази на страните от еврозоната.

" България има валутен ръб, тъй че в прочут смисъл ние към този момент се държим по този начин, все едно сме в еврозоната, нищо не се трансформира за нас. Ние нямаме обособена парична политика. Инфлацията ни ще бъде съвсем идентична с европейската ", сподели той.

" Засега се придържаме към сегашната целева дата 2024 година и се надяваме, че ще успеем да я осъществим ", добави Кирил Петков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР