България подкрепя европейската интеграция и перспектива на Северна Македония, но

...
България подкрепя европейската интеграция и перспектива на Северна Македония, но
Коментари Харесай

До къде стигна съвместната експертна комисия между Северна Македония и България?

България поддържа европейската интеграция и вероятност на Северна Македония, само че страната ни неотложно би трябвало да създаде нова позиция, в която да обвърже поддръжката си за участие на страната с Европейски Съюз с решение на противоречивите въпроси сред София и Скопие, главно касаещи историята. Резултатът от тази среща и до каква степен стигна взаимната експертна комисия по историческите въпроси, разиска в студиото на Сутрешен блок проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия.

Вижте диалога във видеото.

Последните две съвещания на комисията бяха безплодни. Нашите сътрудници от Скопие изначално не бяха подготвени за бързи корекции в интерпретацията на предишното, приказваме за македонската историография, сподели проф. Димитров.
Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия: Но през последните две наши срещи забелязахме едно ново явно сгъстяване на позициите им и започване да си задаваме въпроса доколко нашите сътрудници схващат духа на контракта за другарство и добросъседство и доколко са подготвени да работят за неговото осъществяване.
Проф. Димитров дефинира като огромна крачка това, което са постигнали " във връзка с Средновековието или по-точно оценката за цар Самуил като държател на България, за общо честване на Свети Климент Охридски, Свети Наум Преславски и Охридски, смисъла, което беше обещано на 24 май като типично български народен празник, ролята на българските владетели през 9-10 век за развиването освен на българската страна, само че и на културата в Източна Европа и в славянския свят ", само че акцентира, че е доста надалеч от мечтаното и вероятното.

Проф. Димитров означи, че макар тези общи позиции към личностите към момента нямаме последната дума към нашите бележки по учебниците, които интерпретират Средновековието. Там има какво още да бъде разисквано, само че не е направено на последните две съвещания, сподели той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР