България по принцип не е спирала търсенето на контакт с

...
България по принцип не е спирала търсенето на контакт с
Коментари Харесай

България се надява на успешен арбитраж срещу „Газпром“

България по принцип не е серпантина търсенето на контакт с „ Газпром “. Единият резултат, който чакаме, е вероятно обновяване на доставките. Другият е да имаме добра позиция при възможен арбитраж. 

Това съобщи пред Българска национална телевизия в Брюксел служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той взе участие в изключителния Съвет „ Енергетика “, призован във връзка стремглавия скок на цените на силата.

„ И предходното държавно управление, и ние продължаваме да си пускаме поръчки, да се опитваме да бъдем изправна страна по контракта “, сподели Христов.

Нещата се движат от „ Булгаргаз “, а кабинетът подкрепя процеса с специалисти.

Христов бе запитан и за какво споделя в изявление, че в Москва има политическо решение да не се възбоновяват договарянията за газови доставки със страната ни.

„ Газпромекспорт “ е комерсиална компания. Нейният бизнес е да продава газ. Ако не продава газ, или няма, или има друга причина да го прави. В случая те имат газ и остава изводът, че причина за решението да не вземат участие интензивно в договарянията, даже да не ни търсят те с някакви оферти за решения, явно е политическа “, отговори министърът.

Същевременно Христов съобщи, че е оптимист, че цената на газа мощно ще намалее. Това ще стане най-много поради това, че през октомври се чака да проработи интерконекторът с Гърция.

„ В последния етап на договаряния сме с източници, разнообразни от „ Газпромекспорт “. Догаваряме цени, по-малки от тези на доставките от септември, контрактувани от предходното държавно управление “, стимулира се енергийният министър.

Министрите не одобриха през днешния ден никакви решения. До края на месеца може да се чака нов ексклузивен съвет, сподели чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, чиято страна сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Най-наболелият въпрос бе таванът на цените на съветския газ. По него не бе реализирано съглашение.

Но пък министрите са по-близо до концепцията да бъде препоръчана наложителна цел за намаляването на потреблението на ток в пиковите часове, сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя посочи, че страните членки ще би трябвало да ползват рестриктивните мерки въз основа на обстановката в тях.

Очертани бяха 4 съществени сфери, в които страните членки чакат Европейската комисия да излезе с съответни законодателни оферти до дни, сподели Йозеф Сикела.

• 1. Таван на свръхпечалбите на производителите на на ниска цена ток и въвеждане на вноска „ Солидарност “ за фирмите, добиващи изкопаеми горива, която ще бъде употребена за намаляване на последствията от скъпата сила за потребителите;

• 2. Европейска комисия да предложи незабавна и краткотрайна интервенция, в това число таван на цените на газа;

• 3. Комисията да показа ограничения координирано понижение на търсенето на ток в целия Европейски Съюз. Това би трябвало да отслаби натиска върху производството на ток и да помогне за оправянето с дефицита на ток и високите цени на енергията;

• 4. Брюксел да изготви ограничения в помощ на понижената ликвидност.
България подготвена да поддържа прекъсването на уличното осветяване
Тези ограничения са по-скоро посоки, разяснява пред Българска национална телевизия Росен Христов.

„ България ги поддържа с ясното мнение, че преди да станат наложителни, те би трябвало да бъдат подкрепени с разбори и калкулации, с цел да се види дълготрайният и краткосрочният резултат върху всяка страна членка “, сподели министърът.

Той настоя, че огласените през днешния ден начинания не съдържат конкретика. Важно е да се знае какъв ще е таванът на цените на га-а – дали ще е 1 или 1000 евро да вземем за пример.

„ Без конкретика не можем да заемем някаква позиция, друга от тази. Приемаме самодейността, тъй като може да докара до стабилизация на пазара. Но не можем да кажем твърдо „ да “ и да се ползва като закон. Засега просто поддържаме самодейността, отчитаме, че има неотложност, тъй като пазарите излязоха от надзор, промишлеността се задъхва от високите цени “, добави Христов.

Колкото до концепцията да наложително икономисване на ток, страната ни поддържа ограничения, които не изискват вложения и съществени организационни промени.

„ Това значи включително да се стопира уличното осветяване, да вземем за пример на здания “, уточни енергийният министър.

И напомни, че това към този момент са правили множеството частни компании за усъвършенстване на облагата.

Запитан за таван на цените на нуклеарната сила или сила от въобновяеми източници, Христов отговори:

„ Това също би трябвало доста добре да бъде преценено Аз като човек, приближаващ от частния бранш, съм срещу внезапни намеси на държавно равнище във функциониращи пазари, в случай че те не са изкривени заради някакъв различен външен фактор, какъвто има сега. В този случай е ОК страната да се намеси, само че доста рационално и добре преценено. В момента още нямаме тази преценка и разбори. “

Иначе, в случай че се наложи, България е подготвена да поддържа всички ограничения на европейско равнище, за които анализите демонстрират, че имат смисъл.

Служебното държавно управление не може да направи нищо за подкрепяне на уязвимите семейства и бизнес, установи Росен Христов. Причината е, че законът за бюджета се приема от Народното събрание, а сега такова няма. Кабинетът ползва единствено съществуващите в този момент обезщетения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР