България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското

...
България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското
Коментари Харесай

Външно: Унищожаването на български военни гробища в РСМ не е европейска ценност

България отдава огромно значение на въпроса за запазване на българското културно-историческо завещание и на българските военни гробища в Република Северна Македония, декларират от Министерството на външните работи.

Държавата ни от години организира политика по търсене и възобновяване на българските военните гробища и монументи в Република Северна Македония.

В главната си част те се намират в доста тежко положение, вследствие на провежданата в предишното поредна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония.

Обръщали сме се неведнъж за подпомагане към управляващите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към управляващите в Република Северна Македония за подпомагане по търсене, възобновяване и запазване на българските военни гробища бяха отправени и в единомислещо признатата на 10 октомври 2019 година декларация на 44-ото Народно заседание.

Ето за какво информацията за заличаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония , подадена ни от Фондация " Македония ", се приема доста съществено и Министерството на външните работи на Република България работи интензивно за изясняване на обстоятелствата и предприемане на съответните дейности.

Почитането на паметта на починалите е всемирен въпрос и методът към него е знак за степента на разбиране на европейските полезности, акцентират от външнополитическото ни ведомство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР