България няма нужда от толкова енергийно генериращи мощности. Това е

...
България няма нужда от толкова енергийно генериращи мощности. Това е
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Не можем да налагаме вече 30 години АЕЦ Белене

" България няма потребност от толкоз енергийно генериращи мощности. Това е остаряла концепция - когато едно лоби, обвързвано с нуклеарната енергетика, влиза във властта, да си мечтае за големи мощности. Има нови действителности в света, в енергетиката, в демографската конструкция на популацията, в трендовете. Не можем да постановяваме под една или друга форма АЕЦ " Белене " към този момент 30 години. Българското население понижава, а ние сме най-големият експортьор на ток в Европа ". 

Това сподели пред макроикономистът Евгений Кънев по отношение на кръглата маса от през днешния ден за тактиката за развиването на енергетиката в интервал 2023-2053 година. 

И акцентира, че не е срещу нуклеарната енергетика, до момента в който капацитетът би трябвало да се съхранява и да се мисли по какъв начин се вписва в актуалните действителности. 

" Не можем, както някой е декларирал, да бъдем нуклеарен фактор. Това е неуместно, тъй като, изграждайки нуклеарни мощности, България ускорява своята взаимозависимост от това, а не става по-независима. И във връзка с вноса на технология, и във връзка с поддръжката, и във връзка с нуклеарните боклуци подвластен от доставчика. Факт е, че се отива към ВЕИ ". 

Кънев добави, че би се учудил, в случай че Европейската комисия се съгласи да предоговори с България Плана за възобновяване и резистентност в частта енергетика - да се изиска отпадане на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% и продължение на работата на централите от Маришкия басейн без ограничавания до 2038 година.  

" Но даже и да се съгласи, ние ще изгубим доста пари, доста благоприятни условия за промени. Има един мълчалив диалект срещу промените в България и огромна част от стопанската система работи по метода, методите, изискванията на ХХ век. Крайно време е да има реформатори, които да мислят за всички в страната, а освен за лобитата в нея ". 

Според макроикономиста от дерогацията печели " Лукойл ", само че българските консуматори - не, " защото плащаме европейски цени на модифицирания нефт, който се купува от бензиностанциите ". 

" Очаквам да забележим дали ще се извърши обещанието за големи приходи в бюджета. Дълбоко се колебая в това ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР