България няма да загуби тези 268 милиона евро европейско финансиране

...
България няма да загуби тези 268 милиона евро европейско финансиране
Коментари Харесай

Георги Терзийски: България няма да загуби тези 268 млн. европейско финансиране за АМ „Струма“

България няма да загуби тези 268 милиона евро европейско финансиране за Автомагистрала „ Струма “ . Това сподели ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски пред bTV.

„ Ние не сме лъгали Европейския съюз. В процедурата просто има характерни моменти. Оценката и решението по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) е направено по предпроектните изследвания на трасето и плана. Формулярът за кандидатстване, т.е. апликационната форма към този момент е на различен стадий на абстрактен план, който развива предпроектните проучвани и има характерни отклонения, които не са в несъгласие с планирането на плана. Идейният план също не е константа.
Той също ще бъде доразвит в техническия план, който ще дефинира също към този момент съответните трасета и съответни ограничения. Конкретните трасета са избрани и в случай че се види в мненията на Европейска комисия няма подозрения във връзка с определеното трасе, определеният вид. Ние оттеглихме апликационната форма за прецизиране на ограниченията, които са залегнали в нея, които да подхождат на условията във връзка с екологията на новата Европейска комисия и на признатия от нея Европейски зелен пакт. Прецизиране във връзка с условията на директивата за местообитанията, която ни постанова да създадем спомагателни характерни консервационни ограничения и цели във връзка с местообитанията , в това число и ограничения, които ние сме заложили в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, че ще бъдат осъществени по съществуващото трасе на Е-79, само че след построяването на новото трасе в посока София, което обаче в този момент сега изместваме преди построяването на трасето и правим ограничения, които могат да бъдат осъществени при изискванията на незатваряне на настоящето трасе, с цел да понижим въздействието върху местообитанията във към този момент огромния трафик при построените към този момент сектори, които водят в дефилето. Ние предпочетохме да се съобразим с мненията. Подчертавам мненията на Европейска комисия и да уточняваме апликационната форма, с цел да имаме опцията да сме уверени в това, че няма да загубим това финансиране “, сподели още Георги Терзийски.



На въпрос на водещата можем ли да пренасочим тези пари за други планове, Георги Терзийски отговори: " Регламентът разрешава да бъдат пренасочвани средства от един към различен план. Ако изискванията ни накарат да го създадем, ние и в този момент имаме подготвеност да предложим различни планове. Затова аз съм уверен, че България няма да загуби това финансиране и то ще бъде употребявано за транспортни планове по трансевропейските мрежи ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР