България няма да отстъпи от позициите си за Северна Македония.

...
България няма да отстъпи от позициите си за Северна Македония.
Коментари Харесай

Румен Радев пред Франция: Не отстъпваме за Северна Македония

България няма да отстъпи от позициите си за Северна Македония. Това стана ясно от срещата на президента Румен Радев с държавния секретар по европейските въпроси на Френската република Клеман Бон, който е на посещаване у нас.

За да се оправя дейно с рецесиите, Европа се нуждае от стратегическа визия и дарба самостоятелно и навреме да взема решения. Само по този начин Европейският съюз може стабилно да се утвърждава като незаобиколим фактор на интернационалната сцена. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 организира среща с държавния секретар по европейските въпроси на Френската република Клеман Бон, оповестяват от Министерски съвет.

Българският президент изрази убеденост, че по време на идното френско председателство на Съвета на Европейския съюз, страната ще способства за вземането на основни решения за превъзмогване на настоящите провокации пред общността.

„ Европа е изправена пред редица провокации - миграционната, енергийната, здравната рецесии и обществените и икономическите им последици. Убеден съм, че наред със оправянето с тези провокации, Франция ще разгърне своята визия за бъдещето на Европа по време на своето председателство “, съобщи Румен Радев.

Държавният глава изрази благодарност за разбирането и поддръжката, които Франция оказа на страната ни във връзка с процеса на разширение на Европейски Съюз. Румен Радев открои ролята на България като мощен мотор на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, само че при прецизно съблюдаване на Критериите от Копенхаген и изключително ненарушаването на човешките права.

„ При вземането на решение за започване на договаряния за участие с Република Северна Македония водещ фактор ще бъдат не времеви периоди, а реализирани действителни резултати в границите на двустранния разговор сред София и Скопие, уточни президентът.

По думите му с обща политическа воля, демонстрирана и от двете страни на границата, бихме могли да реализираме сериозен прогрес в реализацията на европейската вероятност на Република Северна Македония и да предотвратим внасянето на двустранни проблеми в Европейския съюз. Държавният глава акцентира, че преди всичко България чака конституционни гаранции за отбрана на правата на българите в югозападната ни съседка.

Във фокуса на диалога сред Румен Радев и Клеман Бон беше и въпросът за провеждането на сигурен и социално-икономически обективен преход към „ зелена енергетика “. Ядрената сила е основен бранш за гарантирането на сигурност и непоклатимост в този преход и признаването ѝ като „ зелена сила “ ще подсигурява триумф и необратимост в постигането на задачите на Европейски Съюз, беше общата позиция на участниците в срещата.

Румен Радев прикани и за превъзмогване на европейската фрагментацията в региона на образованието и науката, без което е невероятно да бъде реализирана действително обществено и икономическо доближаване в Европейски Съюз. Държавният глава прикани за своевременна поддръжка от страна на Франция за присъединение на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

„ Намираме се в доста значим миг, както за нашите две страни, по този начин и за превъзмогване на общите провокации в Европейски Съюз и би трябвало да обединим напъните си “, съобщи Клеман Бон. Той акцентира също по този начин, че през идните месеци, през които Френската република ще ръководи Съвета на Европейския съюз, следва търсене на баланс по редица тематики от дневния ред на Европейски Съюз, както и дейна работа за възобновяване на Съюза след здравната рецесия.
Свързани вести Премиерът изясни на Франция за Западните Балкани
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР