България Нинова: Двоен стандарт при освобождаването на министри Според нея

...
България Нинова: Двоен стандарт при освобождаването на министри Според нея
Коментари Харесай

Нинова: Двоен стандарт при освобождаването на министри

България Нинова: Двоен стандарт при освобождението на министри Според нея Порожанов е обвързван със злоупотреби, само че не си потегля поради това, а поради чиновническа неточност  Виолета Русенова 14 май 2019, 16:15  Нинова: Двоен стандарт при освобождението на министри Източник: БГНЕС
отивите, с които е освободен земеделският министър Румен Порожанов, по думите на премиера поставят завършек на сякаш новия стандарт за морал, налаган от ГЕРБ в политиката. За господин Порожанов от дълго време тегнат подозрения за корист с власт, корупция с европейски средства, само че той не си потегля поради това, а тъй като не е уволнил служител.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на конференция и добави, че има двоен стандарт при освобождението на министри.

„ Едни си потеглят единствено при подозрения, други при очевидни обстоятелства си отиват поради чиновнически решения “, посочи Нинова.

Тя регистрира, че това държавно управление ръководи 2 години и 10 месеца и за това време са подадени 9 оставки от министри, от които седем са признати, а две ту се одобряват, ту се връщат. Нинова посочи, че за половин мандат половината Министерски съвет е заменен.

„ Това е самопризнание за неуспех в политиката на държавното управление на Борисов “, съобщи тя и добави, че оставките са в основни браншове от живота на всеки българин – опазване на здравето, превоз, районна политика, вътрешни работи, стопанска система и демография, правораздаване, земеделие, енергетика и обществена политика.

Нинова уточни, че 7 от 9-те оставки в кабинета са за подозрения за корупция, която е в основата за неуспеха на това държавното управление и съгласно нея тя се е трансформирала в емблема на това ръководство.

„ Защо едни си потеглят, други идват, само че нещата остават по този начин? Защото това е модел на ръководство, построен и ръководен еднолично от един човек. Решението е в промяната на този модел, а не просто в промяната на един или различен министър “, сподели тя и акцентира, че оставките не са решение. Според нея едните министри са назначени персонално от Борисов, а другите са му подадени от други хора и по тази причина няма надзор върху тях. Нинова сподели, че не изключва опцията Румен Порожанов да има обязаност с Делян Пеевски.

Според водача на Българска социалистическа партия, ГЕРБ би трябвало да бъдат свалени от власт, не с цел да ръководи Българска социалистическа партия, а с цел да се отстрани моделът на ръководство на ГЕРБ. Нинова добави, че Бойко Борисов също би следвало да си подаде оставката, защото той постоянно е заявявал, че носи отговорност. Едва по-късно може да се стартира работа по възобновяване на страната. Нинова увери, че те могат и знаят по какъв начин това да бъде реализирано.

„ За европейските пари и кражбите на европейски пари решението е европейска прокуратура с Лаура Кьовеши. Припомням на тези, които не знаят, че ние би трябвало да имаме двама делегирани европейски прокурори в България. На КСНС приканих да изработим критерии, по които да ги избираме. Пълно безмълвие. Управляващите не реагираха. Защо? Защото още веднъж тихомълком нечие задкулисие би трябвало да излъчи тези двама души, които да прикриват злоупотреби. Ние желаеме бистрота и критерии и ги предлагаме. Двата органа или институции в страната, които не употребяват европейски пари са Народно заседание и президентската институция. Предлагаме единият от тях да се избира от Народното събрание, а другия от президентската институция “, изясни Нинова.

Според нея втората стъпка е нов Закон за битка с корупцията и разясни, че КОНПИ не прави работата, за която беше основан, а в противен случай – той прикриваше закононарушенията им.

„ Предстои избор на основен прокурор. Предлагаме диалог за смяна в пълномощията му в посока на правосъден надзор върху актовете му, бистрота при избора. Говоря институционално, а не за един или различен персонално човек “, добави Нинова и уточни, че Българска социалистическа партия се е срещнала с доста практики в Европа за бистрота и надзор върху работата на прокуратурата.

Нинова разясни, че това не е панацея на всички проблеми, нито че са избрали най-хубавото, само че са единствените, които не просто установяват, а дават оферти за решения.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР