България не трябва да бъде мащеха за сънародниците ни в

...
България не трябва да бъде мащеха за сънародниците ни в
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България не трябва да бъде мащеха за сънародниците ни в чужбина, а активно да работи с тях

„ България не би трябвало да бъде мащеха за сънародниците ни в чужбина, а интензивно да работи с тях. Комуникацията и взаимоотношението сред българската страна и българите в чужбина би трябвало да се подобрят – в тази посока работи президентската институция. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в посолството на България в Берн с представители на българската общественост в Конфедерация Швейцария, оповестяват от президентството.

 Йотова в Швейцария

„ Българите зад граница са голям капацитет за страната ни “, означи Илияна Йотова. Българите в Швейцария по публични данни са малко над 8 хиляди, множеството от които са висококвалифицирани експерти.

Илияна Йотова срещна присъстващите с активността на Съвета за работа с българите в чужбина, която сега е съсредоточена върху Националната тактика от 2014 година и нейните недостатъци. Във водената от вицепрезидента делегация в Швейцария е и доцент доктор Харалан Александров, член на съвета. Срещата на Илияна Йотова в Берн бе първата с представители на така наречен нова емиграция. През първата година от мандата вицепрезидентът посети съвсем всички български исторически диаспори.

 Йотова в Швейцария

Сънародниците ни споделиха с Илияна Йотова мощното си предпочитание да поддържат жива връзката с България и да оказват помощ на родината си. Като главен те показаха въпроса за неналичието на представителност и за основаването на публични препоръки на българите в чужбина.

Голям интерес среща подготвяната от вицепрезидента интернет платформа за българите на открито, като сънародниците ни обявиха подготвеност да вземат участие с хрумвания при реализирането й. По думите на Илияна Йотова интернет платформата ще съдържа събрана на едно място потребна информация за българите в чужбина и ще спомага за задълбочаване на контактите сред общностите ни отвън България. Вицепрезидентът посочи нуждата от основаване на указател на българските общности в чужбина. Илияна Йотова означи положителния синхрон сред българските институции, които работят по тематиката за сънародниците ни отвън България.

Вицепрезидентът поздрави дипломат Меглена Плугчиева за тесните контакти, които дипломатическата ни задача поддържа с българите в Швейцария.

Днес Илияна Йотова ще беседва с федералния президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе. По-късно следва и среща с депутати от Националния парламент, представители на Федералното държавно управление и управлението на Дружеството за външна политика.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР