България не подкрепя предложението на Чешкото председателство за прекратяване на

...
България не подкрепя предложението на Чешкото председателство за прекратяване на
Коментари Харесай

България не подкрепя пълна забрана на визи за руски граждани

България не поддържа предлагането на Чешкото председателство за преустановяване на издаването на визи на съветски жители. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи.

В началото на юли на български жители.

Делът на съветските жители, които са посетили България през предходната година не е огромен. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) те са 134 хиляди души или под 2 на 100 от общия брой чужденци, които са посетили България.

Предложението на Чешкото председателство ще бъде разисквано в края на август в Прага, на интернационален конгрес, отдаден на Украйна, с присъединяване на външни министри. Чехия предлага цялостната възбрана да е част от пакетите наказания против Русия.

След началото на съветската инвазия в Украйна Европейският съюз отчасти прекрати действието на съглашението с Русия за улеснение на издаването на визи. Но мярката е ориентирана единствено към хора, близки до съветския режим. Засега тя не визира елементарните съветски жители.

Украинският президент Володимир Зеленски за влизане на всички руснаци с аргумента те " да живеят в личния си свят, до момента в който не трансформират философията си ".

Чехия, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз, спря да издава визи за съветски жители на 25 февруари - ден след нахлуването в Украйна.

В средата на август , че лимитират визите за руснаци.

Няколко други страни също към този момент имат наложени разнообразни ограничавания от този вид:
В Белгия руснаците могат да аплайват единствено за студентска виза, за научни служащи и еднократна работна виза; Дания издава визи на руснаци единствено за публични посещения; Литва позволява единствено членове на фамилии на жители на Европейски Съюз, лица с документ за литовски генезис или документ за право на възобновяване на литовско гражданство;в Малта могат да влязат единствено руснаци, които са членове на фамилии на жители на Европейски Съюз и ЕИП, както и със студентска или работна виза; Нидерландия дава на руснаци единствено виза по филантропични причини; Словакия издава визи единствено в незабавни случаи, както и за избрани типове служащи ​; Чехия дава визи единствено за членове на фамилии на жители на ЕС;в Норвегия публична възбрана няма, само че срокът за разглеждане на документите е доста повишен - до 45 дни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР