България не подкрепя и не е част от общата поръчка

...
България не подкрепя и не е част от общата поръчка
Коментари Харесай

България не подкрепя общата европейска доставка на снаряди за Украйна, обяви Радев

„ България не поддържа и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. “ Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти след присъединяване в конференция „ Антикорупция и национална сигурност “ в София.

Вчера стана ясно, че България не е измежду страните, които са подписали в Брюксел съглашение за плана на Европейската организация по защита (EDA) за взаимна доставка на муниции - най-малко един милион броя - за подкрепяне на Украйна и за попълване на националните ресурси на страните членки, както заяви „ Дневник “.

На въпрос за какво България няма да изпраща оръжия за Украйна, през днешния ден Румен Радев изясни: „ Първо, България не поддържа и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. България ще поддържа европейски дипломатически старания за възобновяване на мира. И до момента в който ръководи служебното държавно управление, България няма да дава на Украйна своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори. И е редно българските жители да знаят занапред позициите на партиите, които от утре очакваме след тези избори да вземат решение от името на България дали ще бъдат част от напъните за възобновяване на мира, или за удължение на войната. "

Попитан какъв знак даваме на Европа с това наше решение, президентът отговори: " Знак на суверенно решение и опциите на България да взе участие в тази самодейност. Мисля, че през вчерашния ден министърът на защитата задоволително изчерпателно от Брюксел изясни. "

По мотив мненията за проблемите с бюджета и вероятността от банкрут на страната, Румен Радев сподели: " Абсолютно спекулации! Финансите на страната са постоянни. Аз нямам желание да разясня спекулативните им тълкования от предизборната акция, само че държа да заявя, че финансовото министерство държи постоянни държавните финанси. Да го поздравя за това, че обезпечи рекордна събираемост, че подсигурява годишно повишаване на пенсии и на заплати. И безапелационни спекулации са, че ще има орязване на заплати и на пенсии. Категорични спекулации са, че ще има смяна на курса на лв. по отношение на еврото и че тук ще има някакви нови заеми от Международния валутен фонд. Напротив, финансите на страната са постоянни, само че това е едно предизвестие, което служебното държавно управление отправяше и от трибуната на предходното Народно заседание. Това е предизвестие, че в случай че се продължава с популистката политика, наложена от няколко предходни Народното събрание, ние можем вероятно да стигнем и до някой от тези отрицателни сюжети. В момента ние сме надалеч от тях, само че зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи. Вие представяте ли си, в случай че служебното държавно управление в последното Народно заседание се беше поддало на този популистки напън от парламентарната естрада и беше внесло бюджет, за който се канеха мигновено да набъбнат разноските с към 10 милиарда. Сега щяхме да приказваме към този момент за тези сюжети, които щяха да чукат на нашата врата. В момента те са надалеч, само че, отново споделям, това е едно предизвестие и аз чакам отговорно отношение към финансите на страната. Очаквам и в бюджета, който ще бъде показан и който ще бъде признат от Народното събрание да има главен ангажимент към покупателната дарба на българските жители предвид на най-уязвимите пластове на популацията, към сполучливото развиване на българската стопанска система и в това време да се избегне въвличането на страната в дългова серпантина. "



Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР