България най-после ще изпрати нов посланик в украинската столица Киев,

...
България най-после ще изпрати нов посланик в украинската столица Киев,
Коментари Харесай

МВнР и Радев най-после решиха кои ще са новите посланици в Киев, Лондон и Париж

България най-сетне ще изпрати нов дипломат в украинската столица Киев, откакто още през февруари 2022 година дипломатическото посланичество беше овакантено поради съветската военна инвазия.

Нови посланици ще има и в Париж и Лондон - Радка Балабанова ще поеме ръководството на посолството във Франция, което няма титуляр от повече от година. В момента тя е шеф " Външноикономически връзки и съдействие за развиване " в Министерство на външните работи.

Бившия дипломат в Съединени американски щати и сегашен зам.-външен министър Тихомир Стойчев ще смени Марин Райков във Англия.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че България ще предложи Петър Танев за нов началник на българската задача в Украйна.

Още три смени на посланици са съгласувани с президента Румен Радев - Петър Крайчев отпътува на мястото на Петко Драганов в Южна Корея, а Таня Димитрова - в Джакарта на мястото на Петър Андонов. В Австралия е номиниран Енчо Димитров.

" Указът да бъде публикуван след единодушие на приемащите страни за направените оферти. И тримата са дипломати от кариерата, които имат опит. Съобразили сме се и с техните стремежи. Селекцията е направена въз основа на вярата ни в техните способнсоти да пазят ползите на България ", сподели Мария Габриел.

Тя изрече признателност на Румен Радев за " градивните полемики за съблюдаване на периодите и минимизиране на риска от интервали, в които България е без дипломат ".

Петър Танев е бил консултант в българското посолство в Украйна преди години, демонстрират данни в уеб страницата на Министерство на външните работи. През 2021 година е бил краткотрайно ръководещ посолството в Сирия.

Посланикът на България в Украйна до февруари 2022 година беше Костадин Коджабашев, който обаче беше изтеглен поради войната и краткотрайното затваряне на посолството.

Коджабашев по този начин и не се върна в Киев - през август 2022 година стана длъжностен зам.-министър на външните работи при Николай Милков, а през април 2023 година беше назначен от Румен Радев за нов дипломат на България във Ватикана.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР