България изглежда ще заеме позиция да се моли на Газпром

...
България изглежда ще заеме позиция да се моли на Газпром
Коментари Харесай

Зам. министър Еленко Божков: Аз имам кошмар, че може да останем без газ през зимата

България наподобява ще заеме позиция да се моли на Газпром да пусне газ за България. Това излиза от думите на новият зам. министър на енергетиката.

Вчера беше първото съвещание на Кризисния щаб в неговия институционален състав. Работи като добре смачкан мотор, който усилва оборотите. Това съобщи в ефира на Нова телевизия Еленко Божков, член на Щаба и заместник-министър на енергетиката.

Той изясни, че до септември доставките на газ са ясни.

Божков сподели таблица с цените - на Газпром, на борсата в Нидерландия TTF, както и цената на втечнения газ от танкерите, които са разнообразни за всеки месец. От нея излиза наяве, че за октомври втечненият газ от танкерите е 187 евро, от Газпром - 130 евро, а от борсата - 230 евро за мегаватчас.

На друга показана таблица се видяха дефицитите. От нея стана ясно, че даже в микса да сложим седемте танкера с полутечен газ и азерското синьо гориво, отново една трета от нужните на България количества липсват.

Божков сподели, че не знае дали тези седем танкера ще бъдат контрактувани. Той изясни, че компанията, която дава слота, е споделила, че желае да ѝ се заплати с газ. " Директорът на Булгаргаз не знае какъв брой газ желае тя и какъв брой още пари ще желае ", уточни заместник-министърът.

" Извикахме шефа на Булгаргаз, той пристигна добре загорял във ваканционния смисъл на думата. Донесе класьор от 1200 страници, които в този момент министърът чете. Не сподели цена на слот, нито има ли други слотове. Шефът на Булгаргаз споделя - това ще коства известно количество газ и едни пари ", сподели Божков. И добави, че работата на Кризисния щаб би трябвало да бъде съпоставена с тена на шефа на " Булгаргаз ".

" Ние знаем, че седемте танкера ще ги има, само че не знаем против какви пари. Защото може да излезе извънредно неизгодно. Затова вършим търг, с цел да не подвластен единствено от тези седем танкера ", уточни Божков.

И добави, че слотовете за разтоварване са контрактувани доста от дълго време, " до момента в който някои са събирали загар ".

Относно стартирането в период на интерконектора Стара Загора - Комотини Божков съобщи, че едно от вчерашните решенията на щаба е било негов представител да взе участие в постоянните и изключителни оперативки. От диалозите с шефа Теодора Георгиева станало ясно, че периодите ще бъдат спазени и оборудването ще проработи от есента.

Обсъжда се още една опция за приемане на полутечен газ, за която до момента не е говорено - трансбалканския потенциал, по който да пристигна синьо гориво от север - от Украйна, от Полша, която също има терминал за полутечен газ.

" Газпром при всички положения е алтернатива. Затръшната врата се открехва мъчно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас*. Тези, които познават колегата от години, бяха във почивка. Ще разчитаме на себе си. Министърът ще постъпи както би трябвало откакто приключи разбора ", уточни Божков.

(*Б.ред. Твърдението не дава отговор на истината. Русия едностранно спря доставките на газ за България макар контракта. )

И добави: " Всяка алтернатива би трябвало да се употребява и няма значение каква стихия ще ни брули ".

По думите на Божков, откакто изискванията на Газпром са търпими за най-малко три европейски страни, значи би трябвало да се употребяват.

Всичко може да бъде решено в договаряния, сподели специалистът.

И попита за какво обвързването на доставки от Газпром с нов дълготраен контракт да е неприятно. " Трябва да се довършат доставките за годината и да си получим недоставените количества ", сподели още той.

И уточни, че е най-добре да имаме три благоприятни условия - азерски газ, полутечен и от Газпром.

Божков разяснява и какви са опциите да получаваме спомагателни количества азерски газ.

" Увеличаване на азерските доставки е догадка, която ни беше показана от някогашния министър Александър Николов. Много е значимо да се намерят докладните мемоари от командировките на министъра в Азербайджан, с цел да забележим на какво може да разчитаме ", сподели Божков.

Той уточни категорично, че провеждането на търг за нови краткосрочни доставки не значи, че се отхвърляме от седемте танкера.

" Ако останем през зимата без газ - ще стане неприятно. Аз, шефът на ЕСО и шефът на Електрохолд имаме такива кошмари, че може да останем без газ през зимата ", сподели още Божков.

Той разяснява и тежкото положение на Топлофикация София. Цената на газа е 400 лв.. Топлофикация го заплаща по толкоз, а ѝ се считат 120 лв.. Ако това не се компенсира, загубите ще се натрупват и ще я доведат до банкрут, уточни заместник-министърът.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР