България има нужда от ефективно и иновативно здравеопазване с фокус

...
България има нужда от ефективно и иновативно здравеопазване с фокус
Коментари Харесай

Радев: Възможностите за специализация на млади медици трябва да са приоритет

България има потребност от дейно и новаторско опазване на здравето с фокус върху професионалното развиване на младите медици. Това съобщи президентът Румен Радев на среща със специализанти по медицина
Условията на труд, ниските заплати и лимитираните благоприятни условия за специализация демотивират младите лекари да останат да работят у нас.

Според президента Румен Радев приоритет в работата на бъдещо постоянно държавно управление би трябвало да бъде увеличение на опциите за специализация на младите медици.

В момента едвам 20% от завършващите лекари могат да стартират специализация по държавна поръчка. Проблемът с разликите в заплащането в общински и държавни здравни заведения също би трябвало да бъде решен.

" Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на потребностите и по-голяма предвидимост в кариерното развиване на младите медици, с цел да получават те по-качествено образование, както и следваща реализация в болничните заведения у нас “, съобщи президентът.

На срещата е било разисквано и неравномерното систематизиране на запаси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено опазване на здравето на доста места в страната

В петък президентът Радев събира служебния министър председател Стефан Янев и министрите на стопанската система, на финансите, на обществената политика и на опазването на здравето в кабинета му на работна среща за нужните здравни и социално-икономически ограничения за обезвреждане на последствията от възможна нова вълна на КОВИД-епидемията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР