България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора –

...
България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора –
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката предлага четири нови реактора на площадките в Козлодуй и Белене

България има потребност да построи четири нови нуклеарни реактора – два на площадката на АЕЦ „ Белене “ и два като 7-ми и 8-ми реактори на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ . Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов по време на чуване пред депутатите в Народното събрание.

Предложението му ще бъде публично показано през идната седмица, когато Министерството на енергетиката ще заяви за концепциите си за развиването на българската енергетика. Според Христов България би трябвало да се стреми към това да разполага с 4 теравата нуклеарни мощности, а за задачата би трябвало да се договаря с всички водещи компании като „ Уестингхаус “, „ Фраматом “ и EDF .

По предложение на ГЕРБ в дневния ред на съвещанието на комисията по енергетика имаше включена точка, в която да бъде разискван вид, в който Народното събрание да задължи държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за създаване на 1 терават мощ като 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “.
За контракта за доставка на природен газ през Турция
По време на чуването си Христов отговори на въпроси по отношение на за достъп до газопреносната мрежа и газовите терминали на Турция. Енергийният министър удостовери, че това е единствено контракт за достъп до турската инфраструктура, както и че тя ще бъде употребена единствено за доставки на полутечен газ, които занапред би трябвало да бъдат контрактувани.

„ Тук приказваме за запазване на потенциал, втечняване и пренос до гранична точка България по мрежата на " Боташ ". Всички спекулаци, че се купува газ съветски, неруски или какъвто и да било различен са погрешни “, сподели още той. По думите му цената за услугите от турска страна е „ оскъдна “ част от общата последна цена на газа и добави, че цените са сходни, с тези, които предлага Гърция.

Христов сподели, че България може да се възползва и от договорите за доставка на огромни количества природен газ, които Турция подписва с други страни. Той даде за образец предстоща договорка, за която Анкара договаря с американската компания „ Шениър “, от която може да се възползва и София.

По време на излушването стана ясно също, че до края на 2023 година България няма да се възползва от контрактувания за транспорт цялостен потенциал, защото „ Булгаргаз “ не е почнал договаряния за доставка.
За положението на ПАВЕЦ „ Чаира “
Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „ Чаира “ , която е една от най-важните стратегически мощности в България, още дълго ще остане отвън строя. Това стана ясно от отговор на министър Христов на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай .

ПАВЕЦ-ът не работи след, до която се стигна след стартиране в употреба след дълготраен ремонт на една от ремонтираните турбини. По думи на министъра сега към момента се разисква какво е положението на централата, както и по кое време тя може да проработи още веднъж. Христов сподели, че по време на техническо проучване са открити проблеми във всички четири торбини, с които разполага станцията.

Той уточни, че по „ груби оценки “ реконструкцията на централата ще коства към 2 милиарда лева В момента за повредата в централата текат няколко следствия, в това число и от страна на Европейската прокуратура.

ПАВЕЦ „ Чаира “ е най-голямата мощ от типа си в Югоизточна Европа. Централата играе голяма роля като балансьор в електропроизводството в България, тъй като при остатъци на ток работи на помпен режим и акумулира спомагателни количества вода, а при дефицит изпуска вода и създава ток.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР