България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне

...
България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне
Коментари Харесай

Стоянов увърта: Не подготвяме допълнително споразумение за военна помощ на Украйна

„ България и българското държавно управление не приготвят в допълнение съглашение за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов пред български публицисти в Брюксел след края на взаимното съвещание на министрите на защитата и на външните работи на държавите-членки на Европейски Съюз в границите на Съвет „ Външни работи “/Отбрана, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

„ На съвещанието през днешния ден беше разискван план за взаимно даване и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща социална поръчка и няма по какъв начин да бъде, защото ние не използваме муниции с подобен диаметър. Българската войска не разполага със средства, които могат да употребяват 155-мм снаряди “, акцентира министър Стоянов.

„ Българската войска е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, тъй че няма по какъв начин да бъде предоставена спомагателна военна помощ и надлежно – мунициите, които се търсят “, разясни министър Стоянов в отговор на въпрос. По думите му - в заводите „ Терем “, които са с принципал Министерството на защитата, такива снаряди не се произвеждат; за опциите на други предприятия от военнопромишления комплекс умело е Министерството на стопанската система.

Той акцентира, че общите публични поръчки са желани, в това число от българската страна. „ Така се реализира унифицираност, както и по-ниска цена, защото размерите, които се поръчват, са много по-големи. По тази причина България стана част от така наречен общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими безусловно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена “, разясни министър Стоянов.

На съвещанието на съвета през днешния ден бяха прегледани способите за усилване на успеваемостта на европейския инструмент за мир. Той е основан преди войната в Украйна и цели повишение потенциала както на страни-членки, по този начин и на страни – сътрудници – уточни още министърът на защитата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР