България е сред страните от ЕС, които подкрепят доставката на

...
България е сред страните от ЕС, които подкрепят доставката на
Коментари Харесай

България подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна

България е измежду страните от Европейски Съюз, които поддържат доставката на 1 милион снаряда с диаметър 155 милиметра за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Това оповестиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Текстът на съглашението е съвсем подготвен след вчерашната среща на посланиците на страните членки. От шведското председателство се надяват той да бъде утвърден на днешната среща на министрите на външните работи и на защитата в Брюксел.

Само една шепа страни не са съгласни, и то не целия текст, а с някои пасажи в него, споделиха нашите събеседници. Става дума най-много за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката. (Друга част би трябвало да пристигна от актуалните ресурси на страните, след което същите тези резервира да бъдат попълнени с част от новопроизведените снаряди – б.р.)

Планът е на стойност 2 милиарда евро и бе препоръчан на 8 март от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Половината от сумата съставлява нов пакет от помощ от Европейския механизъм в поддръжка на мира и се състои в доставки от националните ресурси на страните членки или от направените към този момент поръчки. Още толкоз би трябвало да пристигна от взаимни поръчки на 155-милиметрови снаряди от Европейската организация за защита (ЕОА). Става дума за търсене от страна на страните членки за запълване на запасите, като е допустима и незабавна процедура.

 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР