България е сред 20-те най-опасни страна за журналисти в Европа

...
България е сред 20-те най-опасни страна за журналисти в Европа
Коментари Харесай

България е опасно място за журналисти, сочи доклад на Репортери без граници

България е измежду 20-те най-опасни страна за публицисти в Европа и Централна Азия, сочи отчет на интернационалната организация " Репортери без граници " . обгръща последните 20 години и проучва данните за убити публицисти в целия свят. Той беше оповестен в петък и е основан на годишните обзори на организацията.

През последните две десетилетия(2003 - 2022 г.) общо 1668 публицисти са били убити по целия свят по отношение на работата им, демонстрират данните. Това значи приблизително по над 80 убити публицисти всяка година, означават създателите на разбора.

В него се показва, че най-опасната страна в Европа и Централна Азия за публицисти е Русия , където през последните 20 години са били убити общо 25 публицисти. На второ място е Украйна - 20 публицисти, като 8 от тях са били убити след началото на съветската инвазия.

За България е посочено, че е осъществено едно ликвидиране, каквито са данните и за Беларус, Киргизстан, Косово, Латвия, Малта, Черна гора, Англия, Словакия и Туркменистан. В отчета не се загатва името на българския публицист.

През 2018 година журналистката Виктория Маринова беше убита в Русе, като причинителят Северин Красимиров призна виновността си. Той от 30 години затвор при първичен непоколебим режим. В пледоарията си прокуратурата тогава сподели, че Красимиров е направил престъпно закононарушение по полови подбуди, които нямат връзка с професионалната активност на жертвата.

Докладът на " Репортери без граници " излиза в миг, когато българският публицист Христо Грозев беше от Русия, а служебният автомобил на проверяващия уебсайт Bird.bg.

През октомври изследване на Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) сподели, че публицистите в България са подложени на онлайн тормоз, стрес, закани за каузи, опит за интервенция в публицистичното наличие и автоцензура.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР