България е с най-висок процент програмистки, в сравнение с другите

...
България е с най-висок процент програмистки, в сравнение с другите
Коментари Харесай

България с най-висок процент програмистки в Европа

България е с най-голям % програмистки, спрямо другите европейски страни. У нас 20,7 на 100 от програмистите са дами, а в Европа са 16 на 100. Делът им ще се усилва, тъй като 30 на 100 от завършващите са студентки, е показала зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова на интернационалната конференция "За повече тъждество на дамите в транспортния бранш ". Форумът е проведен от Съюза на транспортните синдикати към КНСБ, оповестява пресцентърът на синдиката.

Само 22 на 100 са дамите в превоза в Европейски Съюз, търсят се още, е маркирано на конференцията.

Страната ни е на четвърто място в Европа по брой на дами в държавното управление, е показала ръководителят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова.

Според европейската статистика 17 на 100 са народните представители от женски пол. В София близо 30 на 100 от общинските съветници са дами и половината от непрекъснатите комисии в Столична община се ръководят от "слабия пол ".

Това е добър образец на фона на останалите европейски страни, само че към момента би трябвало да се извърви дълъг път по равенството на половете и изключително на заплащането, е декларирала Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и на международната транспортна федерация.

Дискусията е била открита от еврокомисаря по цифрова стопанска система Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Участвали са вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации, посетители от над 50 синдиката от Европа.

Синдикалисти към този момент ще бъдат преподаватели по тъждество на половете, планува европейски план за повече тъждество на дамите в транспортния бранш. На европейско равнище пък стартира акция в учебните заведения "Жените в превоза - платформа на Европейски Съюз за смяна ", която ще образова децата, че няма чисто мъжки и женски специалности и всеки може да работи това, което желае, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР