България е най-уязвимата страна членка на НАТО за руската дезинформация,

...
България е най-уязвимата страна членка на НАТО за руската дезинформация,
Коментари Харесай

България е най-уязвимата страна от НАТО за руската дезинформация

България е най-уязвимата страна членка на НАТО за съветската дезинформация, показва интернационално изследване, показано в Европейският парламент в Брюксел.

Престижни западни компании, без да знаят, са подпомагали с реклама разпространяването на погрешна и подвеждаща проруска информация, посредством медии, които не спазващи съществени медийни стандарти.

„ Репортаж, в който се оправдава войната в Украйна и след този репортаж се демонстрира реклама на огромна западна компания. Това един тип легитимира предходният репортаж и демонстрира, че е нещо обикновено и е обвързвано с свободата на изложение и на медии, а не разпространяване на дезинформация и на лъжовна информация ”, сподели евродепутатът Андрей Ковачев.

Според специалисти, над 70% от средствата за реклама на Балканите се обезпечава от международни марки, които работят със стандарти против дезинформацията.

Питър Хорокс, някогашен шеф ББС и член на Борда на Британския Регулатор Офком изясни, че има история, има културни взаимоотношения и има незрялост на медийния пазар. „ Медийният пазар постоянно е доминиран или непосредствено от страната, или от доближени, политически сътрудници на държавните управления. Не се развиха качествени самостоятелни медии. Така че, Балканите в Източна Европа са неповторимо уязвими заради тези исторически и тези по-нови фактори. Затова и е толкоз значима ролята на рекламодателите в издръжката на ниско качествени медии ”, сподели Хорокс.

Международните медийни организации и европейските институции медийни организации се пробват да спрат потока от пари към проблематичните медии. Това важи и за медиаторите, които раздават реклами, без огромните марки да подозират, че имената им служат на медии с извънредно ниска подготовка.

„ Някои медиатори дават обещание на рекламодателите, че в никакъв случай няма да слагат рекламите им върху дезинформация или стигматизиране на малцинства или върху дезинформация, която предизвиква принуждение ”, съобщи Клер Аткин, Директор на института “Check my ads ”.

„ Но отиват и вършат тъкмо противоположното и слагат рекламите им на тези уеб страници, които, в случай че рекламодателят знаеше, биха били изцяло срещу стандартите на тяхната марка. И по този начин, това, което откриваме в Check My Ads е, че съществува проблем който е от вида проблеми с веригата на доставки. Трябва да откриваме връзките сред рекламните медиатори и медиите, които печелят големи средства от неистини ”, сподели тя.

Много български медии намерено разчитат на съветски източници като да вземем за пример РИА „ Новости “. И се базират на тях даже за събития, протичащи се в Германия или в Брюксел, се споделя в изследването.

Организатор на Събитието е българският евродепутат Андрей Ковачев, който е член на отрасловите комисии.

„ Основната цел на събитието е да осветли каналите на дезинформация, изключително на Балканите, в това число в Сърбия, която е една от най-потрапевшите от съветска дезинформационна война на тяхна територия, само че и в България, кои медии, обичайните от една страна, онлайн медиите, са най-чувствителни или подътливи ”, съобщи българският евродепутат.

Европейските институции ще подхващат ограничения, да се ограничи достъпът до финансиране на медии, разпространяващи погрешна информация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР