България е намалила зависимостта си от Русия, усилено модернизира армията,

...
България е намалила зависимостта си от Русия, усилено модернизира армията,
Коментари Харесай

Нямаме намерение да разваляме това правителство. Премиерът Денков даде интервю за Би Би Си

България е понижила зависимостта си от Русия , интензивно модернизира армията, a кабинетът няма да се разпадне " през идващите месеци, даже години ". Това сподели министър председателят Николай Денков в изявление за предаването на Би Би Си.

Това се случи в навечерието на идната ротация в държавното управление, към която има напрежение сред между ръководещите сътрудници ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България ". Те водят какъв да е външен министър след ротацията при започване на март. ПП-ДБ желаят това да бъде министър председателят Денков, който непосредствено да се замени с вицепремиера Мария Габриел , а ГЕРБ желаят самата тя или различен представител на партията да заеме поста.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даже, че ротацията " няма да се случи непременно ".
Русия, Радев и " Лукойл "
В началото на изявлението, което беше излъчено във вторник сутринта, водещият Стивън Сакър попита Денков дали Европа е научила уроци от продължаващата близо две години война в Украйна.

" Мисля, че има доста огромни промени както в Европа, по този начин и в частност в България. Нека ви дам единствено един образец. В България за тези две години изцяло намалихме зависимостта от съветски нефт. Намалихме зависимостта от съветски газ ", отговори Денков.

Той означи, че също така страната е, въпреки да призна, че " ще отнеме известно време, с цел да стигнем там, където желаеме да бъдем ".

Водещият обаче означи, че доста хора в България симпатизират на Русия, даже президентът Румен Радев . Денков отвърна, че съветската инвазия в Украйна много е трансформирала отношението на българите, тъй като са почнали да схващат, че България също може да стане жертва на експанзия.

" Тази смяна, несъмнено, ще отнеме повече време, с цел да стане толкоз постоянна, колкото в западните страни, тъй като има исторически аргументи за това ", добави той.

Сакър настоя, че Радев се е опълчва на въоръжаването на Украйна и " неведнъж показва благосклонности към Владимир Путин ", а преди време Денков даже е споделил в отговор на въпрос, че не може да изясни позицията му. Водещият попита дали това не е нефункционално, поради, че единият е министър председател, другият президент.

" Не, няма нефункционалност, тъй като България е парламентарна република. Проблемът е, че съвсем 2 години нямаше устойчиво постоянно държавно управление. Президентът назначи краткотрайни кабинети, зае тези позиции и това обърка хората ", отвърна Денков.

Сакър продължи с това, че има " обилни количества съветски недопечен нефт във вашата страна ", а рафинирането му е " бизнес за милиони ". Премиерът отговори, че рафинерията принадлежи на " Лукойл Нефтохим " и означи, че " от 1 март този съветски недопечен нефт е неразрешен за импорт в България ".

" И от този момент не внасяме съветски газ за ползване в българските семейства. Вместо това имаме водопровод, само че той е директен, минава от Турция към други страни като Унгария, Сърбия, Австрия, Северна Македония. Имаме контракт, който би трябвало да съблюдаваме ", сподели още Денков и добави, че " по този метод ние пресичаме тази взаимозависимост ", до момента в който преди този момент " бяхме на 100% подвластни от съветския газ ".

Журналистът сподели още, че до момента в който беше министър председател Кирил Петков е гостувал в HardTalk и е заречен да почисти българските разследващи служби от съветско въздействие и попита Денков дали Москва продължава с опитите да проникне. Той напомни, че по време на кабинета " Петков " бяха изгонени - най-големият брой, по-късно имаше още няколко, а предходната година страната трябваше да изоставен и в София.

" Така че към момента има опити от страна на Русия да ни въздейства и нашите старания да понижим това въздействие. Това е борба, която ще продължи ", сподели Денков.
Тръмп и НАТО
Денков отговори и на въпрос за изказването на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп , че в случай че отново бъде определен,, които не покриват условието да заделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защитата си.

" Ние работим доста интензивно през последните няколко години за модернизиране на нашата войска, F-16 , които са поръчани от Съединени американски щати, тъй като имаме потребност от противовъздушна защита ", сподели той и добави, че също по този начин са поръчани бронирани машини от Съединени американски щати.

По мотив % от Брутният вътрешен продукт за защита министър председателят означи: " Миналата година имахме съвсем 1,9%. За тази година към този момент имаме 2% . За идната година имаме над 2%. И това не са единствено пари. Това са вложения, които към този момент са планувани, които са поръчани ".
Демокрацията и ротацията
Водещият попита и за положението на " слабата " народна власт в България, корупцията и институционалните проблеми.

" Не бих се съгласил изцяло с това. Има известна истина, само че не доста дълбока. В реалност фактът, че организирахме избори и след тези избори имаме държавно управление с огромно болшинство, демонстрира, че тук демокрацията е жива ", опонира му Денков. - " И мога да ви уверя, че нямаме желание да скапваме това държавно управление в идващите месеци или даже години. Обсъждахме по какъв начин ще имаме и цялостен мандат ".

Сакър попита още дали, в случай че ГЕРБ откаже той да стане външен министър на мястото на Мария Габриел след идната ротацията, ръководещото болшинство може да се разпадне.

" Не мисля по този начин. Мисля, че имаше някаква драма, която някои други участници сътвориха в това политическо шоу, тъй като организирах много градивни диалози с моя вицепремиер, която след месец би трябвало да стане министър-председател ", отговори Денков.

Той означи, че държавното управление промени Конституцията и правосъдната система, " с помощта на това болшинство ".

" Всичко това са старания, които демонстрират, че има постоянна почва това държавно управление да продължи и в бъдеще ", отвърна Денков.
Еврозоната и Шенген
Журналистът обаче посочи, че българското общество е разграничено и по тематиките за влизането в Еврозоната и Шенген, което, по думите му, води до проблеми сред София и Европейски Съюз.

" Не, не мисля, че имаме проблем с Брюксел. Да, в обществото има разделяне, както има разделяне в доста други общества. И аз не знам за страна, която да няма проблеми с пропагандата, тайните теории, тъй че България не е изключение ", отговори министър председателят.

Той евентуално имаше поради изказванията на опозицията, че в България, за което ръководещите се били съгласили в подмяна на влизане в Шенгенското пространство. Кабинетът изрично отхвърли това.

Според Денков " се оправяме сносно във връзка с еврото ", единственият проблем е с инфлацията, която е относително висока, само че една от най-ниските в Източна Европа.

" Така че нещата не наподобяват толкоз тъмно, както излиза от медиите. Това болшинство ни дава освен вяра, то ни дава проект, който би трябвало да осъществяваме, с цел да напреднем в европейската посока през идващите месеци и години ", сподели в края на изявлението българският министър председател, което е дал по видеовръзка от София.
 Обяснено. Защо няма да дойдат  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР